Menu

Střední odborná škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, České Budějovice

28. 02. 2017

Dlouhodobým cílem Střední odborné školy (SOŠ) a Vyšší odborné školy cestovního ruchu (VOŠ), České Budějovice, je být moderní vzdělávací institucí, otevřenou světovým trendům, s vysokou uplat­nitelností absolventů na domácím i zahraničních trzích práce. Ve školním roce 2016/2017 má SOŠ kolem šesti set žáků a VOŠ v denním a dálkovém studiu na půldruhého sta studentů. Podílí se i na dalším vzdělávání dospělých. Má autorizovány zkoušky v systému Národní soustavy kvalifikací. Zázemí žákům poskytují moderně vybavené učebny a školní jídelna, která byla v roce 2016 vyhodnocena jako 3. nejlepší školní jídelna v České republice. Plně vytížený Domov mládeže s kapacitou 120 lůžek, i když slouží především žákům a studentům SOŠ a VOŠ, poskytuje zázemí také žákům jiných škol.

SOŠ a VOŠ záleží na dobré spolupráci s profesními organizacemi a podnikateli působícími v oborech, které vyučuje. Zapojuje se do projektů, ve kterých lze na jihu Čech, v Horním Rakousku a Bavorsku spolupracovat s podnikatelskou sférou v oblastech gastronomie, hotelnictví a cestovního ruchu. Nejvýraznějším projektem z nich byly roku 2016 Jižní Čechy olympijské. Asociace hotelů a restaurací ČR SOŠ a VOŠ, České Budějovice, opětovně nominovala na Školu roku. Oceněn byl i její podíl na zabezpečování akcí organizovaných Jihočeským krajem a městem České Budějovice a také na zajištění konferencí pro subjekty, jako jsou Eurovia, Siemens, Nemocnice České Budějovice, Auviex Český Krumlov, Clarion Congress Hotel České Budějovice a další. Jako každý rok žáci SOŠ a VOŠ obsluhovali prezidenta České republiky a jeho doprovod při návštěvě Jihočeského kraje a pomáhali zabezpečovat catering na dalších prestižních domácích a mezinárodních kulturních akcích, jako bylo například Fórum 2016 v Českém Krumlově.

SOŠ a VOŠ usiluje o profesní rozvoj žáků, a tak pořádá škálu kurzů: Sommelier, Barista, Barman, Moderní zdobení, Vykrajování ovoce a zeleniny. Jejich frekventanti se úspěšně účastní republikových a mezinárodních soutěží. Nejúspěšnější v roce 2016 byli v cukrářských, barmanských a baristických oborech a v soutěžích vykrajování zeleniny.

SOŠ a VOŠ působí v příhraničním regionu sousedícím s Rakouskem a Bavorskem, na jejichž území se odehrává i část praktické výuky. I díky tomu pak řada jejich absolventů nachází uplatnění v tamních gastronomických zařízeních a hotelích. Jednu z posledních praxí absolvovala padesátka žáků SOŠ a VOŠ v lázeňském letovisku Bad Füssing. Během letních měsíců žáci praktikují i ve vzdálenějších destinacích, například na Sardinii, v Itálii, Německu, Rakousku či Švýcarsku.

Ve spolupráci s Asociací průvodců České republiky se škola v roce 2016 zapojila i do celostátní akce v rámci Mezinárodního dne průvodců České republiky. Díky tomu byly České Budějovice jedním ze sedmi českých měst, které se na ní podílely. V předvečer Mezinárodního dne průvodců studenti VOŠ pro širokou veřejnost zabezpečovali bezplatné prohlídky historického jádra Českých Budějovic. Ohlas byl mimořádný, a tak jím provedli na dvě stě padesát zájemců.

Už druhým rokem se SOŠ a VOŠ účastní projektu Kulinářské umění. Investuje do profesního růstu svých odborných pedagogů a do špičkových gastronomických zařízení. Škola z projektu Regionálního operačního programu pořídila audiovizuální systém do svého kuchyňského studia umožňující on-line výuku ve školních kuchyních. Žáky a studenty seznamuje nejen s technologiemi, ale i s novými světovými trendy v gastronomii. To vše přispívá k tomu, že je o její absolventy tak velký zájem, že jimi nestačí pokrývat požadavky trhu práce. Řada absolventů pokračuje ve studiu na vysokých školách a těží z dobrých znalostí ekonomických, odborných předmětů a cizích jazyků získaných na Střední odborné škole a Vyšší odborné škole, České Budějovice.


Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001

hotel petrovy kameny
chata Vilemína