Pivo ze srdce Vysočiny
26. 02. 2005
Před mnoha lety se na Českomoravské vysočině usadil potulný mnich
jménem Pelegrin. Založil osadu, kterou pojmenoval podle sebe. Pelegrin je
latinské slovo a znamená poutník. Postupným počeštěním pak vznikl název
Pelhřimov.
Nedávno se mi dostalo pochvaly od člověka s jedenaomdesátiletou
životní zkušeností za to, že jsem mu prý dovezl výtečné pivo plně
srovnatelné s Prazdrojem. A v tomto svému otci bezezbytku věřím. Nejen
proto, že se narodil v Plzni… Právo várečné Pelhřimov obdržel roku
1552. Pivo se nejprve vařilo po jednotlivých domech v hradbách, kde byli
obyvatelé „usedlí“. Půjčování pánví a nedodržování regulí ale
vedlo ke sporům. Právovárečníci proto opustili vaření „po domech“ a
jako sídlo pivovaru si zvolili dva domy v Růžové ulici. Koncem
17. století pivovar přesídlil do míst mezi dnešní ulici Stolní a
dřívější Děkanskou. Původní budova pivovaru přestávala být
vyhovující, a tak se roku 1898 začala stavět nová. V ní se začalo
vařit koncem roku 1899. Pivovar nepostrádal žádnou z vymožeností
tehdejší doby. Parostrojní pohon, účelové a prostorné provozovny. Pivo
bylo žádáno a pivovar přežil všechny války, zvraty a krize. Výrazné
vzepětí zaznamenal počátkem 90. let minulého století, kdy roční výroba
piva dosahovala 80 000 hl. Po privatizaci firmou DUP bylo prioritou zvýšení
kvality piva. Provedením technologického auditu s cílem stanovit optimální
technické a technologické parametry výrobního zařízení byla pověřena
firma PIVO Praha. Základní předpoklad výroby kvalitního piva, voda, je
v Pelhřimově více než bohatě naplněn. Pivovar vyrábí pivo tradičními
technologickými postupy. Z vynikajícího moravského sladu, nejlepšího
chmele a křišťálově čisté vody z nedalekého kopce Křemešník.
Výsledkem je pivo, které lze charakterizovat nízkou intenzitou jemné
chmelové vůně, silným řízem a plností se silnou intenzitou hořkosti
poněkud drsnějšího charakteru. Dalším charakteristickým rysem je zlatavá
barva, jiskrná čirost a vysoká pěnivost. To všechno jsou základní
atributy piva českého typu, tak jak se vyvinulo v průběhu 19. a
20. století. Pivo bylo uvedeno na trh v listopadu loňského roku pod názvem
POUTNÍK, čímž se pivovar přihlásil k historii města Pelhřimov. Pivovar
POUTNÍK vyrábí nepasterizované pivo plzeňského typu. Zároveň oblíbené
desetistupňové světlé a skvělou dvanáctku. Výtečný je i speciál,
který tu vaří vždy o Velikonocích a Vánocích.
