Menu

Novinky projektu Czech Specials

03. 01. 2020

Tento rok byl plný akcí, při kterých byl projekt Czech Specials propagován jako certifikační značka označující restaurace, které ve své nabídce nezapomínají na typicky české speciality ani na zajímavá regionální jídla.
V polovině května se na Vysoké škole hotelové v Praze uskutečnila kulinářská akce „Retro gastronomie aneb 30 let od sametové revoluce“. Byla určena široké veřejnosti a spojena s oslavami 20. výročí existence vysoké školy. Hosté ochutnali řadu známých jídel a nápojů především z období 70. a 80. let minulého století. Na stánku Czech Specials si vyzkoušeli znalosti z české gastronomie vyplněním krátkého kvízu. Správné odpovědi byly slosovány a výherci obdrželi hodnotné ceny.
Dalšími zajímavými akcemi byly gastrofestivaly. Stánek Czech Specials, kde bylo možné ochutnat české speciality v moderní úpravě, jste mohli navštívit například v rámci Garden Food Festivalů v dubnu v Praze a koncem září v Olomouci. Své kuchařské umění zde předvedli nejen zástupci certifikovaných restaurací. Zajistili jsme také prezentaci české kuchyně na Fresh Festivalu v Pardubicích a připravili jsme naučný kvíz o české gastronomii pro dočesnou v Žatci.
Projekt Czech Specials se prezentoval i v říjnu v rámci odborného veletrhu For Gastro & Hotel v Praze. Kromě prezentace projektu na stánku proběhl v rámci odborného programu pod naší patronací zajímavý diskuzní stůl. Nad otázkou, zda je česká kuchyně „sexy“, se zamýšleli šéfkuchař Oldřich Sahajdák z michelinské restaurace La Degustation Boh?me Bourgeoise, šéfkuchař Petr Hajný z vynikající restaurace Zas a Znova a šéfkuchař vyhledávané restaurace Chládek Zahradnické centrum, Karel Novák. Postřehy do diskuze přispěl i dlouholetý komentátor české gastronomické scény Milan Ballík.
V rámci projektu Czech Specials se snažíme zachovat kulinářské dědictví našich předků, gastronomickou identitu našich regionů a přenést vše do moderní současnosti. V listopadu proto v Jeseníkách proběhl první z několika plánovaných odborných seminářů pro kuchaře certifikovaných i zatím necertifikovaných restaurací na téma „Tradiční kuchyně v 21. století“, tentokráte věnovaný regionální kuchyni severní Moravy a Slezska.
Další informace naleznete na www.czechspecials.cz a na našem facebookovém profilu.


Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001

AKTUÁLNÍ ČÍSLO
VŠUDYBYL 01/2020
01/2020 číst aktuální číslo
Restaurace Novoměstský pivovar
Czech specials new