Menu

I dí mi můj vůdce: „Poněvadž všecko prohlédati máš, nejdřív jděme na ryňk,“ i vyvede mne. A aj, nesčislné zástupy vidím jako mhla. Nebo tu ze všeho světa jazyků a národů, všelijakého věku, zrostu, pohlaví, stavu, řádu a povolání lidé byli. Na něž nejprv hledě, vidím předivné jich sem tam motání, jako při rojení včel a mnohem divněji.
Jan Amos Komenský, Labyrint světa a ráj srdce, l. P. 1623

Nebo tu ze všeho světa jazyků a národů a povolání lidé byli

03. 01. 2020

Vývoj nutí hotelnictví, aby drželo krok s požadavky trhu. V poslední době se hodně skloňuje sdílená ekonomika a alternativní ubytovávání, které zostřují konkurenční prostředí a tlačí hoteliéry držet vysoký standard služeb za akceptovatelnou cenu. Příkladem možného vývoje jsou samoobslužné hotely převážně v asijských zemích. Hosté v nich jsou ubytováváni v kapslích, aby byl v přelidněných městech co nejefektivněji využit každičký kousek prostoru. Poptávka ovlivňuje i gastronomii. Stejně jako v módním průmyslu i v gastronomii fungují cykly, které určují, co je in a co out. Lidé chtějí jít s dobou a mít k dispozici poslední inovace. To samé platí i o tom, co chtějí mít na talíři. Proto je důležité vytvářet nové modifikace. Úlohou osvíceně vedeného státu pak je garantovat podnikajícím subjektům rovné podmínky hospodářské soutěže. Pak už je v hotelnictví a gastronomii na ubytovatelích a poskytovatelích stravování nebo na alternativních platformách, jak dokážou oslovit klientelu. Společnou výhodou pro všechny schopné je rozmanitost zákaznického trhu. Student s větší pravděpodobností zvolí ubytování přes Airbnb než v pětihvězdičkovém hotelu. Naopak slušně situovaný turista či byznysmen se ubytuje v dobrém hotelu s kompletním servisem a na jídlo zajde do renomované restaurace, nikoli do fast foodu nebo na kebab. Bohužel, Česko je exemplárním příkladem, že když se nové trendy v ekonomice nepodchytí, nastanou problémy. Místo toho, aby zákonodárci vymezili rovná pravidla pro všechny účastníky hospodářské soutěže, přichází stát o miliardy korun za nevybírané daně.
Matouš Kainc


Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001

AKTUÁLNÍ ČÍSLO
VŠUDYBYL 01/2020
01/2020 číst aktuální číslo
Czech specials new
Restaurace Novoměstský pivovar