Menu

Kuchař roku 2003-2004 - Knorr Cup

09. 05. 2004

Hotel Inter.Continental Praha
a Právnická fakulta Univerzity Karlovy byly koncem února dějištěm finále soutěže Kuchař roku 2003–2004 – Knorr Cup. Organizátorem byla Asociace kuchařů a cukrářů České republiky pod patronací firmy UNILEVER CZ, sekce UBF Foodsolutions. Předsedou soutěžních komisí byl šéfkuchař Francouzské a Plzeňské restaurace Obecního domu v Praze, člen představenstva AKC ČR a vedoucí soutěžní sekce AKC ČR pan Jiří Král. Šest juniorů a šest seniorů do finále komise vybírala anonymně. Z přihlášek s recepturou, popisem technologické přípravy a fotografií pokrmů aranžovaných na talíři. Zahájili junioři. Přímo v kuchyni je sledovala technická komise. Hodnotila organizaci práce, dodržování technologických postupů, hygienu a časový limit. Degustační komise v mezinárodním složení byla mimo kuchyni. Důraz byl kladen na prezentaci na talíři, kreativitu, novátorství, chuť, vůni a sladěnost pokrmu.

Ve velkolepém doprovodném programu
na téma moderní česká a světová gastronomie se představili naši i zahraniční špičkoví šéfkuchaři a známé osobnosti. Průběh soutěže byl promítán na plátnech v prostorách fakulty i ve stanu před hotelem Inter.Continental. V saloncích hotelu byly odborné přednášky, ukázky gastronomického muzea, prezentace gastronomických firem, ochutnávky nových výrobků, řízená degustace českých a francouzských vín. Úspěšný byl i pokus o zápis do Guinessovy knihy rekordů vytvořením obřího francouzského moučníku Croquembouche, na jehož přípravě se podílel tým osmi cukrářů pod vedením paní Berzsiové a pana Bouchala. Vyrostl v hale právnické fakulty. 2 m vysoký o průměru 1,5 m s logem AKC ČR.

V obřím stanu před hotelem
bylo kuchařské klání umělců, módní přehlídka pracovního oblečení firmy FOMI pro hotelový personál. Za podpory firmy Alkometa probíhala exhibice barmanů s kreacemi míchaných nápojů z Bacardi . Venku dominovala naleštěná obří konvice, z níž byl vydáván čaj, a obří hrnec, z něhož kuchtík vydával porce gulášové polévky. Nelze nejmenovat bleskovou přípravu grilovaných kuřecích prsou reprezentanty firmy Hellmann's. Ve stanu bylo možno zastavit u stolu s perníkem. Na volném prostoru se pak pod rukama pana Milana Sahánka mj. „vylouplo“ z ledu sousoší dvou delfínů.

Prezentace gastronomických firem
probíhala v prostorách právnické fakulty. Ochutnávaly se kousky z uruguayských býků, ústřice, vynikající kaviár Imperator z Hluboké nad Vltavou, smažené sýrové prsty a plísňový sýr, koření firem Kotányi a GurmEko. Knihkupectví Gill nabízelo odbornou literaturu. Pan Procházka představil nádherné kreace z ovoce a zeleniny, které vyřezával přímo před diváky. Víno firmy Znovín Znojmo, káva a čaj firmy Douwe Egberts provoněly vstupní prostory fakulty, stejně jako opékané dobroty firmy Mc Cain. Soutěžní klání podpořila i JIVA Jirák, JK GAZA, IFC Food, Pizza Coloseum, Hotel Horizont, Plzeňský Prazdroj, Včela Předboj, Klimo, Fiala, Altisima, Bertolli, Albio, Altisima, BGK&T, Zepter, Rösler, Fr.Buchal, G&B Int.,Káva Frolík, Gelmi, Pivovar Podkováň, České rybářství, Jatka Kaplice, Burkhof Kaffee, Bushman, Johnson Diversey a v neposlední řadě Nakladatelství Lidové noviny.

Kdo byl nejlepší mezi seniory

1. místo Jan Pípal – Inter.Continental Praha

2. místo Patrik Havlíček – hotel Inter-Continental Praha

3. místo Ladislav Douša – restaurant Tvrz

Kdo byl nejlepší mezi juniory

1. místo Josef Rychtr – Francouzská restaurace Obecní dům

2. místo Jan Horký – restaurace Červená tabulka

3. místo David Znamenáček – škola SOU Braník, praxe Flambée, Rybí trh







www.akc.cz

Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001