Menu

Kuchař roku 2003-2004 - Knorr Cup

09. 05. 2004

Hotel Inter.Continental Praha
a Právnická fakulta Univerzity Karlovy byly koncem února dějištěm finále soutěže Kuchař roku 2003–2004 – Knorr Cup. Organizátorem byla Asociace kuchařů a cukrářů České republiky pod patronací firmy UNILEVER CZ, sekce UBF Foodsolutions. Předsedou soutěžních komisí byl šéfkuchař Francouzské a Plzeňské restaurace Obecního domu v Praze, člen představenstva AKC ČR a vedoucí soutěžní sekce AKC ČR pan Jiří Král. Šest juniorů a šest seniorů do finále komise vybírala anonymně. Z přihlášek s recepturou, popisem technologické přípravy a fotografií pokrmů aranžovaných na talíři. Zahájili junioři. Přímo v kuchyni je sledovala technická komise. Hodnotila organizaci práce, dodržování technologických postupů, hygienu a časový limit. Degustační komise v mezinárodním složení byla mimo kuchyni. Důraz byl kladen na prezentaci na talíři, kreativitu, novátorství, chuť, vůni a sladěnost pokrmu.

Ve velkolepém doprovodném programu
na téma moderní česká a světová gastronomie se představili naši i zahraniční špičkoví šéfkuchaři a známé osobnosti. Průběh soutěže byl promítán na plátnech v prostorách fakulty i ve stanu před hotelem Inter.Continental. V saloncích hotelu byly odborné přednášky, ukázky gastronomického muzea, prezentace gastronomických firem, ochutnávky nových výrobků, řízená degustace českých a francouzských vín. Úspěšný byl i pokus o zápis do Guinessovy knihy rekordů vytvořením obřího francouzského moučníku Croquembouche, na jehož přípravě se podílel tým osmi cukrářů pod vedením paní Berzsiové a pana Bouchala. Vyrostl v hale právnické fakulty. 2 m vysoký o průměru 1,5 m s logem AKC ČR.

V obřím stanu před hotelem
bylo kuchařské klání umělců, módní přehlídka pracovního oblečení firmy FOMI pro hotelový personál. Za podpory firmy Alkometa probíhala exhibice barmanů s kreacemi míchaných nápojů z Bacardi . Venku dominovala naleštěná obří konvice, z níž byl vydáván čaj, a obří hrnec, z něhož kuchtík vydával porce gulášové polévky. Nelze nejmenovat bleskovou přípravu grilovaných kuřecích prsou reprezentanty firmy Hellmann's. Ve stanu bylo možno zastavit u stolu s perníkem. Na volném prostoru se pak pod rukama pana Milana Sahánka mj. „vylouplo“ z ledu sousoší dvou delfínů.

Prezentace gastronomických firem
probíhala v prostorách právnické fakulty. Ochutnávaly se kousky z uruguayských býků, ústřice, vynikající kaviár Imperator z Hluboké nad Vltavou, smažené sýrové prsty a plísňový sýr, koření firem Kotányi a GurmEko. Knihkupectví Gill nabízelo odbornou literaturu. Pan Procházka představil nádherné kreace z ovoce a zeleniny, které vyřezával přímo před diváky. Víno firmy Znovín Znojmo, káva a čaj firmy Douwe Egberts provoněly vstupní prostory fakulty, stejně jako opékané dobroty firmy Mc Cain. Soutěžní klání podpořila i JIVA Jirák, JK GAZA, IFC Food, Pizza Coloseum, Hotel Horizont, Plzeňský Prazdroj, Včela Předboj, Klimo, Fiala, Altisima, Bertolli, Albio, Altisima, BGK&T, Zepter, Rösler, Fr.Buchal, G&B Int.,Káva Frolík, Gelmi, Pivovar Podkováň, České rybářství, Jatka Kaplice, Burkhof Kaffee, Bushman, Johnson Diversey a v neposlední řadě Nakladatelství Lidové noviny.

Kdo byl nejlepší mezi seniory

1. místo Jan Pípal – Inter.Continental Praha

2. místo Patrik Havlíček – hotel Inter-Continental Praha

3. místo Ladislav Douša – restaurant Tvrz

Kdo byl nejlepší mezi juniory

1. místo Josef Rychtr – Francouzská restaurace Obecní dům

2. místo Jan Horký – restaurace Červená tabulka

3. místo David Znamenáček – škola SOU Braník, praxe Flambée, Rybí trh







www.akc.cz

Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001

hotel petrovy kameny
chata Vilemína