Menu

Hotelová škola Mariánské Lázně v letošním roce otevírá tyto obory:
Hotelnictví a turismus – 4letý s maturitou pro 90 žáků
Gastronomie – 2letý nástavbový s maturitou pro 30 žáků
Číšník, servírka – 3letý s výučním listem pro 45 žáků
Kuchař – 3letý s výučním listem pro 45 žáků

Hotelová škola Mariánské Lázně, souznění teorie a odbornosti

20. 02. 2015

Absolventi Hotelové školy
Mariánské Lázně se dobře uplatňují na trhu práce. Jejich předností je praktická odbornost a jazyková vybavenost. Své znalosti a dovednosti v průběhu čtyřletého studia získávají v maturitních oborech Hotelnictví a turismus; Gastronomie a v tříletých učebních oborech Kuchař a Číšník, servírka. Odbornou učební praxi vykonávají v gastronomických střediscích školy – středisku rychlého občerstvení, školních restauracích, vinárně, kavárně a dvou barech. Žáci třetích a čtvrtých ročníků pracují v rámci odborné praxe v hotelech a lázeňských domech v Mariánských Lázních a Františkových Lázních. Praxi mohou absolvovat také v Německu nebo během letních prázdnin ve Francii. Mariánské Lázně díky tomu, že leží v nádherné krajině na úpatí Slavkovského lesa, i díky nadstandardní sportovní vybavenosti města a jeho okolí skýtají příznivé podmínky pro letní i zimní sporty. A tak nejen renomé školy, ale i tyto benefity motivují absolventy základních škol studovat na zdejší hotelové škole.

Školní restaurace GASTRO TREND
letos slaví 20. výročí. Za tu dobu ji navštívilo víc než půl milionu hostů. Pod vedením odborných učitelů za použití moderních technologií žáci připravují v kuchyni tři až pět teplých jídel denně, které servírují hostům ve školní restauraci. Její chod řídí žáci čtvrtého ročníku školy. Atmosféra je příjemná, obsluha rychlá a usměvavá. Restauraci navštívila řada významných hostů. Mezi jinými velvyslanec Spojených států amerických W. J. Cabaniss, velvyslankyně Jihoafrické republiky Sandra Botha, český prezident Václav Klaus s chotí, někdejší místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda, plzeňský biskup František Radovský aj.

Manažerské akce žáků čtvrtých ročníků
jsou další významnou odbornou aktivitou. Organizují a řídí společenská setkání, firemní večírky, svatební hostiny, setkání absolventů, prezentace gastronomických firem, semináře zdravé výživy, slavnostní banketní hostiny pro žáky středních a základních škol zaměřené na společenskou etiketu. Při jejich realizaci využívají znalostí získaných v teoretických a odborných předmětech. Sbírají zkušenosti v řídicích funkcích: vedoucí výrobního střediska, provozní, barman a sommelier. S prací žáků Hotelové školy Mariánské Lázně se lze potkat i během slavnostního zahajování místní lázeňské sezony, pořádaného městem Mariánské Lázně ve spolupráci s akciovou společností Léčebné lázně Mariánské Lázně. Ta je i největším partnerem Hotelové školy Mariánské Lázně při zabezpečování praktické výuky. Při zahájení zdejší lázeňské sezony spolupracuje škola s Městským úřadem v Mariánských Lázních, žáci školy zabezpečují jak výrobu, tak i obsluhu účastníků slavnostního zahájení.

Soutěž „O nejlepší štrůdl“
loni Hotelová škola Mariánské Lázně ve spolupráci s Městským úřadem Mariánské Lázně v rámci mariánskolázeňského „Festivalu jablek“ organizovala poprvé. Probíhala za účasti stovek zahraničních návštěvníků. Žáci školy dosahují vynikajících výsledků i při odborných celorepublikových kuchařských, číšnických, barmanských a sommelierských soutěžích. Nejvýznamnější mezinárodní juniorskou barmanskou soutěž v Česku „Finlandia Junior Cup“ organizuje přímo Hotelová škola Mariánské Lázně v rámci dlouholeté spolupráce s firmou Brown-Forman Czech & Slovak Republic. Letos se uskuteční už její dvaadvacátý ročník.


Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001

AKTUÁLNÍ ČÍSLO
VŠUDYBYL 02/2020
02/2020 číst aktuální číslo
Czt