Menu

Hotelová škola Mariánské Lázně, založená roku 1928, patří mezi nejstarší vzdělávací centra hotelových oborů v Evropě s velkým renomé. Jako člen Asociace evropských hotelových škol (AEHT) přispívá k inovaci vyučovacích metod a uplatňování nových trendů. Umožňuje studium čtyřletého oboru s maturitou Hotelnictví a turismus, dvou tříletých oborů završených získáním výučního listu Kuchař a Číšník/Servírka a dvouletého nástavbového oboru s maturitou Gastronomie. Žáci absolvují prázdninové praxe doma i v zahraničí (Francie, Německo, Itálie, Kypr, Řecko, Japonsko). Znalosti získané teoretickou a praktickou výukou úspěšně využívají při profesních soutěžích na regionální, celorepublikové i mezinárodní úrovni v oborech číšník, barman, kuchař, sommelier a barista. Škola disponuje pěti moderními kuchyněmi s výrobní kapacitou 1100 jídel denně, dvěma restauracemi s kapacitou 180 míst, dvěma salonky s kapacitou 30 míst, stylovým vinným sklípkem s kapacitou 50 míst; střediskem rychlého občerstvení a čtyřmi učebnami pro výuku práce na PC.

Hotelová škola Mariánské Lázně

20. 03. 2014

S ředitelem Hotelové školy Mariánské Lázně, Ing. Jiřím Chumem, se potkáváme 10. února 2014.
Pane řediteli, vaši žáci úspěšně reprezentují republiku na světových soutěžích. Na kterém velkém klání jste byli hájit barvy naší vlasti naposled?
Na Světové olympiádě kuchařů v německém Erfurtu, kde náš tým vedený učitelem odborných předmětů panem Josefem Kratochvílem v konkurenci tří set šedesáti soutěžících obsadil čtvrté místo v kategorii přípravy studených a teplých pokrmů.

Zájem uchazečů o vaši školu je velký.
K tomu přispívá nejen sepětí výuky s praxí, odbornost a lidský přístup pedagogického sboru, ale i zahraniční stáže žáků. Mezi naše významné partnery patří saský IFA Schöneck Hotel & Ferienpark. Výbornou zkušenost máme s absolventy, kteří byli čtyři měsíce v Japonsku. Mnozí z nich teď pracují na zajímavých pozicích u mezinárodních hotelových řetězců doma i ve světě. Do zahraničí žáci vyjíždějí na tzv. prázdninové aktivity zpravidla v rozsahu šesti týdnů až dvou měsíců, což je pro ně přínosné nejen z hlediska odborného růstu, ale i finančně. Atmosféra Hotelové školy Mariánské Lázně je charakteristická tím, že mezi žáky a pedagogy vznikají a upevňují se přátelské vazby. Při odborné praxi se totiž pozná, jak je kdo (ať žák nebo pedagog) šikovný, spolehlivý, jak ovládá řemeslo, přistupuje k hostům atd., a je zřejmé, že zvolené profese a vše, co s nimi souvisí, žáky baví. Máme přes padesát pedagogických pracovníků – fundovaných odborníků. Trvale na sobě pracují. V rámci zahraničních stáží a mezinárodní praxe získávají poznatky o světových trendech, které žákům předávají. Specializujeme se na přípravu profesionálů zejména pro lázeňská zařízení. Většina našich absolventů pak prochází profesním „kolečkem“. Začínají např. jako vedoucí obsluhy, pak stráví nějaký čas na recepci a potom se stávají pracovníky středního managementu. Jedna třetina žáků pokračuje ve studiu na vysokých školách. Velká poptávka je po profesích barista, barman a sommelier. Sommelierský kroužek na naší škole funguje od roku 1992, kdy jsme tu založili první sommelierský klub v České republice. Pod vedením odborného učitele a významného sommeliera Ing. Karla Babky se žáci školy několikrát umístili na prvních místech v celorepublikových soutěžích. Další tradiční aktivitou školy je letos již 21. ročník mezinárodní juniorské soutěže Finlandia Vodka Junior Cup, které se pravidelně účastní více než čtyřicítka mladých barmanů. Velmi ceněná je spolupráce školy s Dětským domovem Mariánské Lázně a Ústavem sociální péče v nedalekém Mnichově.

Vaše škola sídlí v nádherném lázeňském městě, kde se otevírají další a další ubytovací zařízení. Podobný trend sledujeme i na jiných místech Česka. Stačí odborné školy pro nová zařízení připravovat absolventy?
V poslední době je s personálním obsazováním hotelů problém, protože jejich expanze je hodně dynamická. Jen Mariánským Lázním v letošním a příštím roce přibude na pět set lůžek. Naši absolventi jsou zaměstnavateli velmi žádaní. Uvítali bychom proto ještě více zájemců o studium. Absolventi, kteří chtějí v oboru pracovat, se nemusejí obávat o uplatnění.

Odbornost škol v Česku dostává na frak díky kafkovskému systému preferujícímu vzdělávání pro vzdělávání, na úkor praxe – předávání profesních dovedností a cechovního fortelu.
U nás se žáci díky tomu, že máme vlastní výrobní a odbytová střediska a že cateringově zabezpečujeme akce pro partnery, denně dostávají do kontaktu s hosty. Spolupráce se subjekty v Mariánských Lázních je na otevřené přátelské úrovni. Jsme rádi, že se za podpory města můžeme podílet na řadě akcí včetně významných událostí. Obsluhovali jsme tak všechny polistopadové české prezidenty. Na velkých kongresech, plesech, rautech atd. spolupracujeme s naším největším partnerem, akciovou společností Léčebné lázně Mariánské Lázně, které i prostřednictvím Všudybylu za tento prostor pro profesní zdokonalování žáků děkujeme.



Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001

AKTUÁLNÍ ČÍSLO
VŠUDYBYL 02/2020
02/2020 číst aktuální číslo
Czt