Menu

25 let Hotelové školy Bohemia, Chrudim

28. 02. 2017

Hotelová škola Bohemia byla založena v roce 1992. Postupně se rozrostla v uskupení tří škol. Má za sebou řadu úspěchů. Od Asociace kuchařů a cukrářů ČR mj. převzala zlatou medaili Magdaleny Dobromily Rettigové, od České barmanské asociace Zlatou plaketu za práci s mládeží a žákyně školy Diana Dvořáková z rukou předsedy vlády zlatou plaketu České ručičky a čestné uznání v profesi servírka. Jejím zatím posledním soutěžním úspěchem je druhé místo v kategorii servírka/číšník ve finále Mezinárodního mistrovství České republiky Gastro Junior Brno – Bidvest Cup 2017. Majitele škol Bohemia Eduarda Kropáčka jsem zastihl v plném pracovním nasazení v kuchyni.
Pane Kropáčku, jak jste přišel ke kuchařině a co vás vedlo k provozování škol?
V oboru jsem od patnácti. Od učňáku a hotelové školy v Mariánských Lázních. Byl jsem u toho, když školu Bohemia zakládal můj kamarád. V roce 1994 jsem tu začal učit a stal se společníkem a v roce 2009 jsem od něho jeho podíl odkoupil.

Jakou mají vaši absolventi úspěšnost?
Vysokou. Odráží se v ní i to, že žáci Hotelové školy Bohemia praktikují ve špičkových hotelech, mimo jiné v Grandhotelu Pupp či hotelech Lázní Luhačovice, a že v rámci projektu Erasmus+ absolvují stáže v Anglii, Irsku a Itálii. Velkým přínosem pro jejich budoucí pracovní uplatnění jsou i prázdninové tříměsíční praxe v Německu, Španělsku a Řecku. I díky tomu asi čtvrtina z našich absolventů pracuje v zahraničí a další v Praze. Například v hotelech Four Seasons, President, Don Giovanni, InterContinental, Art Nouveau Palace, v restaurantu U Prince apod. Bořivoj Trejbal je ředitelem pobočky Emirates. David Krňávek jednatelem ČPP Servis. Petr Vorba, David Paluka, Robert Švihálek, Petr Hurta, Jiří Klat a další úspěšně podnikají. V hotelovém managementu v zahraničí pracují Martin Seman v Bahrajnu, Martin Boček ve Švýcarsku, Petr Novák v USA, Václav Kinkor v Kazachstánu. Petr Popelka se věnoval čínštině a pracuje pro síť čínských restaurací. Kamila Frajmanová studovala hotelový management na Kypru a v Anglii, pracovala na hotelových lodích a nyní je v Hilton Prague. Na hotelových lodích na pozici Hotel Director pracovala i Ivana Hradská a pak jako Key Account Manager u Vodafone Group Plc. Jako stevardi evropských železničních dopravců se uplatnili Viktor Tůma a Vojtěch Kopecký. Jan Dušek byl šéfredaktorem televize RTA (pobočka televize Prima) a nyní se v této oblasti věnuje vlastnímu podnikání. Václav Abraham je šestinásobným barmanem roku a vicemistrem světa ve Freestyle. Řada absolventů pracuje v bankovnictví či pojišťovnictví. Zkušenosti s uplatněním našich absolventů, z nichž řada pokračuje ve studiu na vysokých školách, mne těší. Jejich úspěchy motivují další žáky.

Rozhovor s ředitelem škol Bohemia Jaromírem Pecinou jsem zahájil: Hotelová škola Bohemia začala se dvěma obory: hotelnictví a cestovní ruch.
A v roce 2008 k ní přibyl druhý subjekt, Střední škola Bohemia má obor Pedagogické lyceum, které má dvojí zaměření: sportovní, kde žáci mají sedm hodin tělesné výchovy týdně; a humanitní, kde jsou tři světové jazyky. Před pěti lety pak vznikla Základní škola Bohemia, takže v tomto školním roce jsme na konci prvního stupně.

Vaší kanceláři dominuje „Zlatá Niké“.
To je Pohár Josefa Masopusta. Získat jej rozhodně není snadné. My to dokázali třikrát po sobě. Turnaj středních škol v kopané, kterého se účastní na šest set mužstev, začíná základními koly, pokračuje okresními, krajskými a mezikrajskými. Do dvoudenního finále na pražskou Julisku postupuje šest týmů. Pohár Josefa Masopusta škola pana Eduarda Kropáčka získala v letech 2014, 2015 a 2016 a z let 2012 a 2013 máme bronzové medaile.

Aby ne, když má motivované žáky a skvělého kouče s nejvyšší možnou kvalifikací profesionálního trenéra Fotbalové asociace České republiky.
Žáci Hotelové školy Bohemia, Základní školy a Střední školy Bohemia jsou ale úspěšní i v dalších oblastech. Skvěle se zapojili do celoevropské soutěže Social Innovation Really, kdy po online testu odeslali své projekty nadaci JA Europe asbl, která se zaměřuje na podporu ekonomického vzdělávání. Do top 20 v rámci Česka postoupily čtyři z šesti projektů našich studentů – další dva byly odmítnuty jen proto, že každý tým smí podat pouze jeden projekt. Dlužno podotknout, že nejde o ojedinělé úspěchy. Tereza Kloučková a Kateřina Neumanová ze 4. ročníku sportovní větve pedagogického lycea i mnozí další se zapojili do soutěže katedry financí a účetnictví Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné Slezské univerzity v Opavě, která ve spolupráci s Českou národní bankou a statutárním městem Karviná pořádá celostátní soutěž pro středoškoláky, jejichž úkolem je zpracovat esej na odborné téma. A vyjmenovávat ocenění žáků jubilující Hotelové školy Bohemia? To by trvalo opravdu dlouho.



Archiv vydání

2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001

AKTUÁLNÍ ČÍSLO
VŠUDYBYL 03/2019
03/2019 číst aktuální číslo
Restaurace Novoměstský pivovar
Czech specials new