Menu

Zlato z Kypru pro Česko, Gastronomia Mediterranean Culinary Challenge 2008

21. 03. 2008

Na tuto událost české kuchařské společenství čekalo řadu desetiletí. 7. až 10. února se v hlavním kyperském městě Nikósii konala mezinárodní soutěž národních družstev Gastronomia Mediterranean Culinary Challenge 2008. Poprvé v historii, v rámci až tak prestižních soutěž,í se Češi, Moravané a Slezané vrací jako absolutní vítězové.

Družstvo vystoupilo ve složení: Jan Michálek – manažer týmu, Jiří Král – kapitán týmu, Jan Horký, Martin Svátek, Ladislav Douša, cukrář Lukáš Skála. Asistenty byly Lenka Sapíková a Iveta Kropáčková. Doprovod Ing. Jindřich Žydek – viceprezident AKC ČR.
Prezentace studené kuchyně byla oceněna zlatou medailí, slavnostní tříchodové menu české kuchyně připravené pro 60 hostů oceněno stříbrem. Největší obdiv sklidil hlavní chod – pečená vepřová panenka s houbovou fáší v uzené strouhance se špenátovou sedlinou, bramborový knedlík s uzeným masem na cibulovém konfetu, vepřový bůček pečený ve vákuu, bramborové purée s krupkami a červenou řepou.
V porotě, kterou vedl předseda evropské sekce Světové federace kuchařských spolků Reinhold Metz, zasedli špičkoví profesionálové z Německa, Švýcarska, Holandska, Slovinska, Izraele a Luxemburku. Kvalitu práce našich kuchařů ocenil i velvyslanec České republiky na Kypru Ing. Jan Bondy.



Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001