Menu

Takž já žádostivě sobě chodím, na všecko pohlédaje, co a jak se tu dělá: a vidím, že se jim ne všechněm jednostejně daří. Některý udělal příliš studený oheň, nedovařilo se mu. Jiný měl příliš prudký, rozpukly se mu nádoby a cosi vydmýchlo ven: on pravil, že mu azoth1 vyletěl, a plakal. Jiný přelévaje rozlil aneb zle stemperoval2.
Jan Amos Komenský, Labyrint světa a ráj srdce L.P. 1624

1 podle alchymistů duchovní podstata hmoty 2 smíchal

Že se jim ne všechněm jednostejně daří

27. 11. 2008

Zhusta není důležité, co se říká, ale kdo to říká a koho reprezentuje. Moudrostem bezdomovce málokdo dopřeje sluch. Zato kravinám z úst papalášů? Těm nejenže naslouchají, ale věří zástupy. Obdobně je tomu i v gastronomii. Jen odbornost a kuchařský um k prosazení se do obecného povědomí nestačí. Špičkoví čeští kuchaři a cukráři to mají ve své vlasti o hodně těžší, než tzv. přední pražští umělci, kteří se dali na psaní kuchařek. A aby obsadili čelná místa na světových kláních? Tak to musí být o moc lepší než jejich soupeři – kuchaři a cukráři z tradičně uznávaných zemí. Čas od času, a to nejen na mezinárodních gas­tronomických soutěžích, nám totiž bývá dáváno najevo, že z Česka nemáme co nastolovat nějaké evropské nebo světové trendy.

Jaromír Kainc
nakladatel Všudybylu


Archiv vydání

2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001

AKTUÁLNÍ ČÍSLO
VŠUDYBYL 03/2019
03/2019 číst aktuální číslo
Czech specials new
Restaurace Novoměstský pivovar