Menu

Žáci HŠ Teplice obsluhovali prezidenty Ruska a USA, a možná i anglického krále

23. 01. 2011

Mgr. Jiří Nekuda

Nejprestižnější praxi roku 2010 měli žáci naší Hotelové školy Teplice v dubnu na Pražském hradě, na rusko-americkém summitu při setkání prezidentů Dmitrije Medveděva a Baraka Obamy. Dokonce jeden z mých kolegů, pan učitel Kulhánek, obsluhoval přímo u prezidentské tabule. Určitě to byl pro naše žáky, i pro nás pedagogy, obrovský zážitek obsluhovat v krátké době už druhého prezidenta USA, protože před třemi lety naše škola asistovala u návštěvy prezidenta George Bushe. A to jsme pár týdnů před Medveděvem a Obamou obsluhovali následníka britského trůnu, prince Charlese.

S ředitelem Hotelové školy Teplice Mgr. Jiřím Nekudou se potkáváme 13. prosince 2010 v Teplicích v Čechách.
Pane řediteli, čím vaše škola láká nadané kreativní děti?
Svými výsledky. Tím, že jsme odborně zaměřeni na gastronomii, hotelnictví a cestovní ruch a že investujeme do odborného zázemí. Mj., celá škola je pod wi-fi připojením. Naši učitelé aplikují interaktivní výuku. Není to pouze výklad a diktování zápisků, žáci si spoustu přednášené látky mohou „osahat“. Hodně prostoru věnujeme cizím jazykům. Od třetího ročníku dokonce po pěti hodinách týdně u každého. I při jejich výuce uplatňujeme praxi. Spolupracujeme s partnery v německém příhraničí, kde naši žáci mají praxi v jejich hotelích. V rámci projektu Leonardo je vysíláme i na dlouhodobé stáže do vzdáleného zahraničí. V létě se jich pak maximum snažíme dostat na praxi do ciziny. Vždycky rád v této souvislosti zmiňuji našeho úspěšného čerstvého absolventa Honzu Gottfrieda, sommeliera s velkou budoucností. Letos (sice už v barvách zaměstnavatele, kterým je náš partnerský hotel – Schlosshotel Purschenstein v Neuhausenu) opět získal titul juniorského mistra republiky na soutěži TROPHÉE BOHEMIA SEKT a k tomu obhájil loňský titul vítěze Znojemského hroznu, což jsou dvě nejprestižnější sommelierské soutěže v Česku v kategorii junior. Nevzpomínám si, že by se někomu dalšímu podařilo získat obě trofeje v jednom roce.

Bohužel, na některých školách někteří pedagogové děti pouze zkouší. Nemají na to být jim vzorem, jako je vašim žákům např. pan učitel Kulhánek a jistě i další pedagogové. Takže také proto řada z nich bude možná jednou moci dávat k lepšímu, že i oni obsluhovali anglického krále…
Když se jím princ Charles stane, a mimochodem pro děvčata bylo velkým „zklamáním“, že nepřijel i princ William. Fakt je, že úroveň žáků, kteří se na střední školy hlásí, klesá. Vím, že obdobný trend zaznamenávají gymnázia, průmyslové školy, obchodní akademie atd. Je to způsobeno poklesem populace a růstem počtu a snižováním vědomostní náročnosti středních škol. Rodiče tíhnou k tomu, aby jejich děti měly maturitu, protože být „pouze“ vyučen u nich ztrácí na atraktivitě. Ale naši žáci – budoucí sommelieři, kuchaři a cukráři nevyhrávají na soutěžích proto, že studují maturitní obory, ale protože skvěle ovládají řemeslo, které je bude živit. Bohužel, na středních školách je plno dětí, které chybí v učilištích. Vždycky kvituji, když přijde rozumný rodič, který na adresu své ratolesti řekne: „Ať si nejdřív udělá řemeslo, a pak může jít na maturitní nástavbu.“ Bohužel řada rodičů vidí pouze maturitu. Ale čím se jejich dítě bude živit? To je nezajímá. Pokud se v této souvislosti dotknu státních maturit, tak to, co od nich očekávám, je, že udělají trošku pořádek mezi školami. Že se ukáže, kde je to horší, kde lepší. Bohužel další a další úpravy a zjednodušení na té objektivnosti ubírají. Minulý týden mě vyděsil Senát, když začal laškovat s tím, že by se státní maturity opět odložily. To si už vůbec nedovedu představit. A jeho argument? Výsledky maturitní generálky? To je otázka, jak je číst. I tak, jak k ní děti přistupovaly. Určitě ale poukázaly na to, jakou české střední školství produkuje znalostní úroveň, a to se dalším odkladem projektu, který se chystá 15 let, určitě nezmění.

Pane řediteli, z čeho jste měl v uplynulém roce největší radost, pochopitelně kromě úspěchů již uvedených.
Vždy mě potěší, když vidím nasazení a profesionalitu u mých kolegů a žáků. Velkou radost mi dělá již zmiňovaný kolega Václav Kulhánek, který své znalosti z oblasti stolničení a etikety šíří úspěšně mimo naši školu, např. mezi pracovnice některých úřadů. S velkým potěšením pozoruji, jak z mladého kolegy a zároveň šéfkuchaře jídelny U Kantora, Ládi Pertla, roste „Pan kuchař“, který se bez obav může rovnat svým mnohem zkušenějším kolegům z velkých pražských hotelů. Celkem úspěšně jsme „přežili“ návštěvu Zdeňka Pohlreicha a jeho pořadu „Ano, šéfe!“. Zahájili jsme průvodcovskou činnost pro žáky teplických základních škol. A jistě bych našel mnoho dalších věcí.


Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001

Česká chuťovka
ahr - volba