Tábor bude mít školní minipivovar
04. 03. 2018
Střední škola obchodu, služeb a řemesel a Jazyková škola s právem
státní jazykové zkoušky v Táboře je velkým moderním vzdělávacím
zařízením, které vzniklo spojením jednotlivých odborných škol.
Vzdělává v oborech završených maturitní zkouškou a výučním listem.
Vychází vstříc zájemcům o studium ekonomiky, veřejné správy,
knihovnictví, gastronomie nebo o vyučení se v některém z technických
oborů. V posledních letech prošla rozsáhlou proměnou. Díky projektům
Evropské unie byly zrekonstruovány a špičkově vybaveny učebny
i pracoviště pro praktické vyučování. Zázemí žákům tak poskytují
prostorné třídy s interaktivními tabulemi, dataprojektory a téměř třemi
sty počítači, školní jídelna, domov mládeže, studijní a informační
centrum s knihovnou, tělocvičny a venkovní sportovní areál.
Žáci
gastronomických oborů dosahují značných úspěchů, a to
i v celostátních soutěžích. Cukráři v rámci Gastrofestu v Českých
Budějovicích nebo na Píseckém dortování. Kuchaři a číšníci
v soutěži Olima Cup, v Gastro Kroměříž nebo Gastro Junior Bidvest Cup,
kde náš žák v roce 2015 obsadil 1. místo. Také na výstavě Vzdělání
a řemeslo 2017 v Českých Budějovicích naše škola v celostátní
konkurenci získala 1. místo.
Škola
pořádá řadu kurzů – barmanský, baristický, studené kuchyně,
vyřezávání ovoce a zeleniny – a různě zaměřené workshopy. Žáci
mohou sbírat mezinárodní zkušenosti. Absolvovat stáže a praxe v Německu,
Holandsku, Řecku či Itálii. Při výuce jsou také využívány poznatky
z víc než dvacetileté spolupráce se školou v holandském Doetinchemu.
Žáci se podílejí na zabezpečování firemních akcí, konferencí a
rautů, například pro Krajský úřad Jihočeského kraje nebo pro Městský
úřad Tábor při příležitosti zahájení Táborských setkání apod.
K detašovaným pracovištím školy patří školní restaurace Beseda
na Žižkově náměstí v Táboře, kde absolvují odbornou praxi a seznamují
se s chodem velkého gastronomického podniku. V prvním patře restaurace
již dva roky funguje cukrárna. V podzemí bylo vybudováno Muzeum
pivovarnictví a v krátké době zde vznikne i školní minipivovar.
Škole záleží na dobré spolupráci s organizacemi a sociálními
partnery působícími v oborech, které vyučuje. Zapojuje se do projektů,
jejichž hlavním cílem je umožnit žákům prostřednictvím zahraniční
mobility získat nové odborné znalosti a dovednosti. Jedná se o projekty
„Napříč Evropou za získáním praktických dovedností“, „Italskou
gastronomií za podporou zvýšení praktických dovedností žáků oboru
hotelnictví“ (obě Erasmus+) nebo „Evropskou gastronomií za podporou
zvýšení praktických dovedností žáků SOU“ (Leonardo da Vinci). Škola
investuje i do dalšího vzdělávání svých pedagogů, protože má zájem
na tom, aby žáky na jejich profese připravovali v souladu s aktuálními
světovými trendy.
Ing. Ivana Prošková
