Menu

Svatomartinský brunch ve Francouzské restauraci Obecního domu v Praze

29. 11. 2015

Slovo brunch je spojením anglických slov breakfast (snídaně) a lunch (oběd), z toho je jasné, že jsou to pokrmy podávané někdy mezi pozdní snídaní a obědem. Pokud bychom ho chtěli přeložit do češtiny, moc neuspějeme. Sousloví „pozdní snídaně“ plně nevystihuje podstatu brunche, proto říkáme prostě „brunch“. A ten si u nás nachází stále více a více příznivců. Brunche ve Francouzské restauraci Art Nouveau v Obecním domě v Praze mají již velmi dlouhou tradici a jsou nejen gastronomickou, ale i významnou společenskou událostí. Bylo tomu tak i letošní první listopadovou neděli na svatomartinském brunchi, při němž jsme zažili vynikající gastronomický zážitek. Při té příležitosti jsem požádal o pár slov ředitele Francouzské a Plzeňské restaurace v Obecním domě v Praze dr. Michala Veveru. Ten se společně s Ing. Janem Štěpánkem, jednatelem firmy FRENCH-REST, spol. s r. o., která zmíněné restaurace provozuje, významně podílí na rozvíjení konceptu tematických brunchů.
Brunche ve Francouzské restauraci v Obecním domě v Praze se konají pravidelně každou první neděli v měsíci (vyjma letních prázdnin) již mnoho let. Neodmyslitelně k nim patří i živá hudba. Výjimku pak tvoří již tradiční šnečí brunch, který se koná vždy 24. prosince. Na tento brunch navazuje též tradiční nabídka štědrovečerního menu, ať již francouzského, či českého. Již přes dva roky Francouzská restaurace v Obecním domě v Praze rozvíjí koncept tzv. tematických brunchů. S Ing. Janem Štěpánkem jsme si před třemi lety řekli, že do nejkrásnější secesní restaurace v Evropě budeme zvát naše hosty nejen na vynikající jídla a nápoje, ale i na příběhy a tradice regionálních kuchyní jak z Čech, Moravy a Slezska, tak z celého světa. Brunche s exkurzy do české historie mají velký ohlas. Jeden z posledních byl věnován významné osobnosti našeho národního obrození a autorce kuchařek Magdaleně Dobromile Rettigové. Ten dnešní listopadový byl věnován tématu svatomartinské husy a odkazu legendárního cukráře Františka Myšáka. Téma konkrétního brunche se odráží nejen v podávaných autentických pokrmech, ale i v dekoracích a kostýmech personálu. Na stolech hosté vždy najdou soupis toho, co je pro ně připraveno a na co se mohou těšit příště. Neopomíjíme však ani klasické brunche. Nyní v období podzimních lovů zvěře jsme našim hostům nabídli zvěřinový brunch se zpestřením specialit z Bavorska. V červnu letošního roku jsme připravili brunch na téma „Cesta kolem světa“. Během tří a půl hodiny jsme hosty provedli Amerikou, Japonskem a dále i zeměmi kontinentální Asie a Evropy.
V nabídce jsou nezřídka prezentováni naši nejvýznamnější dodavatelé produktů pro kuchyni Francouzské a Plzeňské restaurace v Obecním domě. Vedle kvalitních surovin a špičkově odvedené práce kuchařů, cukrářů a číšníků má na oblibě brunchů výrazný podíl i jedinečná atmosféra Francouzské restaurace, kdy na hosty dýchne jak tradice první republiky, tak i secesní krása Obecního domu s více než stoletou historií. O tématech chystaných brunchů informujeme naše hosty vždy s dostatečným předstihem, a to nejméně půl roku dopředu na našich webových stránkách.
Vážení hosté, přijďte se přesvědčit a prožijte si brunch ve Francouzské restauraci v Obecním domě v Praze. Těšíme se na vás.



Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001

AKTUÁLNÍ ČÍSLO
VŠUDYBYL 02/2020
02/2020 číst aktuální číslo
Czt