Menu

Svátek gastronomie na Střední škole a Vyšší odborné škole cestovního ruchu, České Budějovice

28. 02. 2019

Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu se každoročně podílí na mnoha gastronomických i prezentačních akcích ve městě i v Jihočeském kraji. Jejími partnery jsou významné krajské instituce včetně Jihočeského kraje, magistrátu města, úřadu práce a dalších. Zatímco na těchto akcích škola dělá něco pro své partnery zvenčí, každoročně chce něco ukázat rodičům svých žáků, potenciálním zájemcům o studium i dalším příznivcům školy.
Z tohoto důvodu škola organizuje setkání všech, kteří mají zájem podívat se, jak si žáci pod vedením odborných pedagogů poradí s výzvami v podobě gastronomických, barmanských, baristických a sommelierských dovedností. Letos tato akce proběhla 25. ledna pod názvem Gastronomický večer.
Návštěvníky školy čekal na úvod horký punč podávaný ve stanu na nádvoří školy a sabrage žáků věnujících se sommelierství. Následně se hosté rozptýlili podle svých chutí v prostorách školy, které se proměnily v gastronomické ostrůvky, kde bylo možné ochutnat lahůdky ze studené i teplé kuchyně. Jinde žáci připravovali koktejly a proběhla barmanská vystoupení a baristé k cukrářským výrobkům podávali kávu. Nechyběly ani čokoládové rolky a zmrzlina podávaná v tekutém dusíku. Pokrmy byly připravovány nejnovější gastronomickou technikou, která je chloubou školy.
Nejvíc se všichni těšili na profesionální vystoupení partnera školy, který se podílí i na vzdělávání žáků, pana Jiřího Roitha, iniciátora Kulinářského umění a Kulinářské akademie. Ten v kuchařském studiu připravoval za pomoci žáků školy degustaci mořských ryb, mušlí a mořských korýšů. „Gastronomii, především tu dobrou, je nutno propagovat,“ říká ředitelka školy Mgr. Zdeňka Erhartová. „Pana Roitha je třeba si vážit, protože se vzdělávání žáků dlouhodobě věnuje a chce své zkušenosti předat nastupující mladé generaci. Spolupráce s ním je důkazem, že škola dbá na těsné sepětí s praxí.“
Touto akcí každoročně žije celá škola. Rodiče i odborná veřejnost si gastronomický svátek ve škole užili a ocenili práci žáků v maturitních ročnících, kteří přípravě a realizaci věnovali nejvíce času, ale i všech ostatních žáků i odborných učitelů pod vedením Bc. Josefa Pluchy.



Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001