Menu

Svátek gastronomie na Střední škole a Vyšší odborné škole cestovního ruchu, České Budějovice

28. 02. 2019

Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu se každoročně podílí na mnoha gastronomických i prezentačních akcích ve městě i v Jihočeském kraji. Jejími partnery jsou významné krajské instituce včetně Jihočeského kraje, magistrátu města, úřadu práce a dalších. Zatímco na těchto akcích škola dělá něco pro své partnery zvenčí, každoročně chce něco ukázat rodičům svých žáků, potenciálním zájemcům o studium i dalším příznivcům školy.
Z tohoto důvodu škola organizuje setkání všech, kteří mají zájem podívat se, jak si žáci pod vedením odborných pedagogů poradí s výzvami v podobě gastronomických, barmanských, baristických a sommelierských dovedností. Letos tato akce proběhla 25. ledna pod názvem Gastronomický večer.
Návštěvníky školy čekal na úvod horký punč podávaný ve stanu na nádvoří školy a sabrage žáků věnujících se sommelierství. Následně se hosté rozptýlili podle svých chutí v prostorách školy, které se proměnily v gastronomické ostrůvky, kde bylo možné ochutnat lahůdky ze studené i teplé kuchyně. Jinde žáci připravovali koktejly a proběhla barmanská vystoupení a baristé k cukrářským výrobkům podávali kávu. Nechyběly ani čokoládové rolky a zmrzlina podávaná v tekutém dusíku. Pokrmy byly připravovány nejnovější gastronomickou technikou, která je chloubou školy.
Nejvíc se všichni těšili na profesionální vystoupení partnera školy, který se podílí i na vzdělávání žáků, pana Jiřího Roitha, iniciátora Kulinářského umění a Kulinářské akademie. Ten v kuchařském studiu připravoval za pomoci žáků školy degustaci mořských ryb, mušlí a mořských korýšů. „Gastronomii, především tu dobrou, je nutno propagovat,“ říká ředitelka školy Mgr. Zdeňka Erhartová. „Pana Roitha je třeba si vážit, protože se vzdělávání žáků dlouhodobě věnuje a chce své zkušenosti předat nastupující mladé generaci. Spolupráce s ním je důkazem, že škola dbá na těsné sepětí s praxí.“
Touto akcí každoročně žije celá škola. Rodiče i odborná veřejnost si gastronomický svátek ve škole užili a ocenili práci žáků v maturitních ročnících, kteří přípravě a realizaci věnovali nejvíce času, ale i všech ostatních žáků i odborných učitelů pod vedením Bc. Josefa Pluchy.



Archiv vydání

2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001

AKTUÁLNÍ ČÍSLO
VŠUDYBYL 02/2019
02/2019 číst aktuální číslo
Restaurace Novoměstský pivovar
travelcon
Czech specials new