Menu

Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava

04. 03. 2018

Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, vznikla splynutím dvou středních škol s letitou tradicí, jež vychovaly spoustu odborníků. Od roku 2011 je tak v regionu největší školou, která sdružuje tříleté učňovské obory, čtyřleté obory maturitní a vyššího odborného vzdělávání. Jejího ředitele Mgr. Martina Ruského jsem oslovil s tím, že mne zaujalo sepětí školy s praxí.
Na praxi žáky vysíláme k sociálním partnerům, což jsou restaurace, hotely a také výrobní podniky, jako například opavský masokombinát Bivoj nebo Mondelez CR Biscuit Production (bývalá Opavia), kde pod vedením učitelů odborného výcviku praktikují žáci oboru výrobce potravin. Žáci oboru prodavač pak v opavském hypermarketu Globus. Máme i vlastní zařízení: restauraci Terasa, kde konají odborný výcvik obory kuchař-číšník a cukrář, a to včetně prodeje výrobků v cukrárně; a Dům služeb (Schinzelův dům), kde se na budoucí profesi připravují žáci oborů pekař a kadeřník (pánské a dámské kadeřnictví). Když loni naši školu navštívilo vedení Moravskoslezského kraje v čele se hejtmanem, jeho náměstky a ředitelem krajského úřadu, dva z členů delegace se dali žáky třetího ročníku ostříhat.

Vaši žáci praktikují nejen na území Česka.
Na zahraniční stáže o letních prázdninách vysíláme především žáky maturitních oborů a studenty Vyšší odborné školy, což je asi ta nejlepší škola života. Destinace jsou voleny podle jejich jazykového zaměření. Jsou to Německo, Korsika, Mallorca, Řecko a Kypr. Loni jsme navázali spolupráci se Slovenskem a pro žáky učebního oboru kuchař-číšník vytvořili podmínky pro odborný výcvik v resortu Thermal Spa Aphrodite v Rajeckých Teplicích. Před Vánocemi jsme pak vyslali dvě cukrářky do Německa do hotelu Baltic, se kterým léta spolupracujeme na bázi oborů cestovní ruch a hotelnictví.
Věkové spektrum našich žáků a studentů je od patnácti do pětadvaceti let. Na vyšší odborné škole se najdou i studenti, kterým je třicet a více let. Ti většinou někde pracují a u nás si doplňují vzdělání. Výuka na naší Vyšší odborné škole (na rozdíl od vysokoškolského bakalářského studia) je totiž důrazně cílena na praxi.

Co soutěže?
Účastníme se jich v rámci jednotlivých oborů. Konáme i řadu školních, při nichž se žáci připravují na vyšší kola. Loni naši žáci oboru cestovní ruch dosáhli nebývalého úspěchu. Na „Profi Go“ v Brně obsadili prvních sedm míst. Bylo to takové otevřené mistrovství republiky Hotelové školy Opava. Samozřejmě ne každý rok se tak zadaří, ale i letos jsme se umístili na předních pozicích. Kolegům, co žáky připravují, říkám, že je důležité, aby žáci chtěli soutěžit a byli motivováni. Moc mne proto těší přístup pedagogů, kteří se žákům věnují i nad rámec svého úvazku. Dobrá umístění v soutěžích pak jsou už jakousi „třešničkou na dortu“. Kdybych měl zmínit další úspěchy, vyzdvihl bych naše řezníky. Řezníků je po republice jako šafránu. Ti od nás se v celostátní soutěži ve Valašském Meziříčí rovněž umístili na předních místech.

Školy se potýkají s tím, že je stále těžší získávat žáky do prvních ročníků.
I v tomto nám pomáhají sociální partneři, kteří se snaží motivovat rodiče budoucích profesionálů a také přímo žáky základních škol. V minulém školním roce byl ze strany našeho zřizovatele, Moravskoslezského kraje, nastartován program zaměřený na podporu oborů, které v Česku „vymírají“ a které chceme udržet. Pro naši školu to jsou obory pekař a řezník. Není to snadno realizovatelné poslání, ale k naší zemi ty „zlaté české ručičky“ patří. Jsme proto rádi za každého žáka, kterého v těchto oborech máme, a motivační programy a prospěchová stipendia tomu určitě pomáhají.



Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001

AKTUÁLNÍ ČÍSLO
VŠUDYBYL 02/2020
02/2020 číst aktuální číslo