Menu

Škola připravuje budoucí kuchaře, číšníky a cukráře ve tříletých vzdělávacích oborech zakončených získáním výučního listu. Čtyřletý obor Gastronomie vrcholí maturitní zkouškou. Úspěšným absolventům tříletých oborů škola nabízí dvouleté denní nástavbové studium zakončené maturitou.

Střední odborné učiliště gastronomie U Krbu v Praze 10

27. 01. 2013

S ředitelkou Školy roku 2010, pražského Středního odborného učiliště gastronomie U Krbu v Praze 10 Mgr. Hanou Líbalovou a její zástupkyní Ing. Věrou Pavlíkovou se potkáváme 9. ledna 2013.
Interview začínám konstatováním, že mladých lidí, kteří se chtějí učit na kuchaře a číšníky, je prý čím dál tím méně. Vzdor tomu, paní ředitelko, vaše škola ve školním roce 2012/2013 naplnila deset tříd prvních ročníků.
To je tím, že se o nás ví. Většina žáků k nám přichází na doporučení. Úbytek zájemců je dán poklesem počtu žáků na základních školách. My nabízíme jenom gastronomické obory, což nám umožňuje vytvářet pro výuku kvalitní podmínky. Snažíme se, aby co nejmodernější vybavení bylo k dispozici nejen v odborných učebnách, ale i pro teoretickou přípravu žáků. Můžeme se pochlubit např. nejnovějším typem konvektomatu ve cvičné kuchyni, dobře vybavenou dílnou pro cukráře i odbornými učebnami pro číšníky.

Tyto obory dnes nabízí desítky škol. Jedním z témat, které jsme nedávno probírali s vaším kolegou, ředitelem Hotelové školy Teplice, je, že Asociace hotelů a restaurací ČR poukazuje – zejména pak ústy Ing. Pavla Hlinky – na odtrženost některých pedagogů těchto škol od praxe.
Pana Hlinku velice dobře znám. V InterContinentalu Praha, který dlouhá léta řídil, máme středisko praktického vyučování, kam naši žáci docházejí na odborný výcvik. Bezesporu má o současné úrovni škol přehled. Co se týče sepětí pedagogů s praxí, ne vždy je to chyba školy, protože žáci tříletého oboru se z poloviny připravují na praxi v gastronomických provozech. Naše škola žákům praxi zajišťuje v pražských hotelech, takže i ty mají možnost se minimálně z padesáti procent podílet na odborném formování žáků.

Zástupkyni paní ředitelky Ing. Věru Pavlíkovou jsem poprosil o pár argumentů, proč by absolventi základních škol měli volit jejich školu.
Především proto, že škola má tradici a dobré jméno nejen v odborných kruzích. Do roku 1996 jsme sídlili v Ondříčkově ulici, a škola byla opravdu prestižní. Setkávám se se svými bývalými žáky, kteří vzpomínají, že i s vyznamenáním se na ni těžko dostávali. Škola, jejímiž jsme pokračovateli, v roce 2006 oslavila 120 let. Dobré jméno se snažíme udržet i na nové adrese. Výhodou současného umístění je výjimečně hezké prostředí. Dostatek prostoru, zahrada, klid. Pro školní rok 2014/2015 otevíráme dvě třídy číšníků, jednu třídu cukrářů, pět nebo šest tříd kuchařů, dvě třídy studijního oboru gastronomie a dvě třídy nástavbového studia oboru podnikání. Každou středu pořádáme Den otevřených dveří. Dneska i s ukázkami práce žáků, při kterých se budou prezentovat číšníci.



Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001