Menu

Stezky dědictví – tradiční česká gastronomie

25. 02. 2011

Máte rádi tradiční česká jídla? Chcete vyzkoušet regionální speciality nebo zajít do stylově zařízené hospůdky nebo restaurace? Cílem projektu „Stezky dědictví“ je poskytnout zážitek z regionální gastronomie. Je do něj zařazeno víc než sedmdesát restaurací na jižní Moravě, Vysočině a v Praze, které mají v nabídce regionální speciality včetně tradičních alkoholických i nealkoholických nápojů z domácí produkce. Jsou prověřovány odborníky, kteří je opakovaně navštěvují. Pokud splňují kritéria, jsou zapsány do „Průvodce dobrými restauracemi“ a dostanou označení „Stezky dědictví“. Kritéria se týkají interiéru podniku, personálu, formy a rozsahu nabídky jídel, použitých surovin a přípravy jídel. Základem je, aby podnik nabízel minimálně čtyři hlavní jídla regionální nebo české kuchyně. Jídla ani přílohy nesmí být připravovány z polotovarů. Musí být ze surovin vyprodukovaných v tuzemsku. Jídla složená ze sezonních surovin nemohou být podávána mimo hlavní dobu produkce těchto surovin. Co se týká alkoholických nápojů, minimálně jeden typ piva musí být regionální nebo tuzemský a čtvrtina vín českého nebo moravského původu. „Stezky dědictví“ realizuje společnost ECEAT ve spolupráci s partnery.
Foto: ECEAT

Redakce Všudybylu děkuje popularizátorům a výrobcům českých tradičních regionálních zvěřinových a rybích jídel, cateringové divizi společnosti Lesy Hluboká nad Vltavou, za souhlas s otištěním ilustračních obrázků.


Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001

AKTUÁLNÍ ČÍSLO
VŠUDYBYL 02/2020
02/2020 číst aktuální číslo