Menu

Soutěž o nejlepší český knedlík 2013

05. 01. 2014

Zdařilá akce cestovního ruchu ve spolupráci hlavních iniciátorů, občanského sdružení Gastronomia Bohemica a Rady pro mezinárodní vztahy (RMV), proběhla 28. listopadu 2013 v hotelu Kampa. Za podpory Státního zemědělského intervenčního fondu na reklamu a podporu značek Klasa a Regionální potravina se tam pod záštitou ministra zemědělství Ing. Miroslava Tomana, CSc., a hraběnky Matyldy Nosticové, konala soutěž o nejlepší český knedlík 2013. Navázala na šest ročníků akce Houskový knedlík – Perla české kuchyně, byla ovšem rozšířena na všechny slané knedlíky a přibyla také kategorie Jiné – knedlík dle vlastní receptury. Ve spolupráci se Svazem kuchařů a cukrářů ČR byla oslovena celá členská základna. Do soutěže pak bylo vybráno dvaadvacet kuchařů specialistů, včetně slovenského týmu SOU z Trnavy, takže je možné soutěž považovat za mezinárodní. Její účastníci 28. listopadu ve 14 hodin předali čtyřicet svých výrobků do kuchyně hotelu Kampa, odkud je od 16 hodin v rychlém sledu přebírala hodnotitelská komise ve složení: Ing. Jiří Mikeš, CSc., Jaromír Beránek, MAG Consulting, Filip Tomsa, herec, Mgr. Jan Kučík, novinář a publicista, Ing. Jana Sombergerová, Gastronomia Bohemica, Mgr. Josef Neufus, odborný pedagog, hraběnka Matylda Nosticová a Karina Havlů, autorka kuchařek. Komisi předsedal šéfkuchař Jiří Babica, který svým podpisem stvrdil vítěze v jednotlivých kategoriích a veškerá další ocenění. Za úspěch lze považovat i skutečnost, že o soutěž projevila zájem mládež. Ta v kategorii knedlíky dle vlastní receptury předvedla zvláště úžasná díla, jež v kombinaci s omáčkami šéfkuchaře hotelu Kampa rozehrála opravdový koncert české gastronomie. Mimořádný úspěch zaznamenala šípková omáčka, která byla prezentována mimo soutěž. Diplomy účastníkům soutěže předávala paní Jiřina Dienstbierová, předsedkyně výboru RMV, zástupkyně SZIF Ing. Petra Podařilová Havlíčková a prezident sdružení Gastronomia Bohemica Ing. Pavel Franěk. Věcné odměny pro vítěze připravily akciová společnost Regata Čechy, Cestovní kancelář ATIS, a. s., z Bruntálu, ABE Hotel z Prahy, CzechMill z Týnce nad Sázavou a Gastronomia Bohemica, o. s. O zdárné vyhlášení výsledků soutěže v Rytířském sále hotelu Kampa se za podpory dalších partnerů, zejména pak Asociace cestovních kanceláří ČR a Českých drah, postaraly moderátorky Marie Retková a Stáňa Lekešová. Nedílnou součástí akce byla výstavka držitelů ocenění Klasa, Regionální potravina a Česká chuťovka, kteří po celou dobu nabízeli své znamenité produkty. Konkrétně se jednalo o paní Helenu Konopíkovou s Krchlebskými koláči, o uzeniny Maso uzeniny Písek, přehlídku masné produkce MP Krásno z Valašského Meziříčí, BIO produkty a cereálie EMIX PLUSO, spol. s r. o., Otice, Toko Agri, a. s., z Uherského Brodu se znamenitými mošty Ovocňák a společnost Schubert partner, Praha-Kyje, která nabídla vejce a vejce stokrát jinak. Výstavka se setkala s mimořádným zájmem. Český knedlík má dlouhou tradici, ale stále není výrazným marketingovým nástrojem k propagaci Česka a jeho regionů. I soutěž poukázala na to, že co region, to dnes jiná příloha k masu. A tak se snažme o marketingovou značku český knedlík, kterou dále rozvineme podle našich regionů, abychom nalákali turisty „za regionálními knedlíky“. Sdružení Gastronomia Bohemica připravuje rozšíření podobných akcí do regionů – jedna z nich se zaměří také na ovocné knedlíky.
Připravil Ing. Petr Kratochvíl a kolektiv.


 

Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001

AKTUÁLNÍ ČÍSLO
VŠUDYBYL 02/2020
02/2020 číst aktuální číslo
Czt