Menu

Obchodní společnost GAMA HOLDING Praha, a. s.,
dodává na český a slovenský trh široký sortiment moderního gastronomického a interiérového vybavení a technologií. Zajišťuje komplexní rekonstrukce a dodávky do velkokapacitních kuchyní, gastronomických provozů, prodejen lahůdek, potravin, rychlých občerstvení, pekáren a jiných. Poskytuje poradenskou činnost, montáže, servis a odborná zaškolení obsluhy provozů včetně kuchařského servisu.
K velkým přednostem patří její přímé napojení na špičkové výrobce a rozsah služeb, mezi něž spadá zpracování komplexních projektů, vizualizace a 3D studie.
V oblasti dodávek a velkoobchodního prodeje zastupuje značky:

SnackMaster

31. 12. 2015

S předsedou představenstva akciové společnosti GAMA HOLDING Praha panem Vlastimilem Válkem se potkáváme nad konceptem SnackMaster.
Pane Válku, co vás vedlo k jeho uvedení na český a slovenský trh?
SnackMaster reflektuje nový trend v oblasti přípravy a podávání malých a snackových jídel. Koncept SnackMaster vytvořila GAMA HOLDING Praha ve spolupráci s německým výrobcem pomazánek Delicant, jenž si zakládá na tom, že nepoužívá umělé konzervanty ani barviva. Pro segment malých a snackových jídel Delicant vyrábí na šedesát druhů pomazánek a náplní. Důležitou záležitostí v dnešní době jsou (na což v Česku nejsme ještě úplně zvyklí) teplé sendviče a snacky, které se dají připravit ve vteřinových či minutových intervalech. Základem konceptu SnackMaster jsou čerstvé suroviny. SnackMaster je zajímavý i šíří záběru. Je vhodný pro všechny typy stravovacích provozů, včetně škol.

Koncept SnackMaster je vhodný i pro provozovny, kde se lidé jen krátce staví na čerstvě připravené teplé jídlo.
V Česku po listopadu 1989 dlouho koncept snacků a sendvičů neexistoval. Byla tu klasická česká kuchyně, kterou samozřejmě nezavrhuji. Po určité době se ale začaly vyrábět jakési balené housky s šunkou a se sýrem. Pak na našem trhu vznikla společnost, která obrovským způsobem zaujala svou nabídkou. Hlavně segment čerpacích stanic, jejichž chlazené vitríny naplnila studenými sendviči plněnými šunkou, sýry a saláty. V dalších letech svůj sortiment postupně rozšířila o nové produkty. Dalším významným krokem bylo otevření řetězce rychlého stravování, v nichž si lze vybrat mezi studeným nebo teplým sendvičem. Dnes je možná nadpoloviční část sendvičů poptávána v teplém stavu. GAMA HOLDING Praha tento trend zachytila díky poptávce přejít na rychlejší přípravu teplých snacků, a do celého řetězce dodala rychlovarné dokončovací pece, kterými byly nahrazeny klasické zapékací grily. Tím se zhruba o 70?% zrychlil výdej teplých sendvičů a snacků. Předtím jejich tepelná úprava trvala minutu a čtyřicet vteřin. Tento interval jsme zredukovali na třiadvacet vteřin. V sousedních zemích, hlavně v Německu, je obrovský nárůst poptávky po tomto občerstvení. Snacky a sendviče tam dělají z téměř všech druhů pečiva. A konzumenti jimi v mnoha případech nahrazují obědové menu, případně večeře.

Českým vynálezem jsou obložené chlebíčky.
Chlebíčky jsou „převálcovány“ a asi budou ještě víc právě tímto snackovým konceptem. Hlavně mladá generace má totiž problém s klasickou majonézou. Opomenu-li moderní trendy, které se ve výrobě obložených chlebíčků rovněž odrážejí, tedy víc zeleniny a dalších čerstvých surovin, což není pro český chlebíček typické. Obložené chlebíčky ale budou mít vždy své místo na trhu. Vím, že jedna z renomovaných společností nedávno od firmy Paukert koupila značku a receptury a pokračuje v její tradici. Určitě budou úspěšní. Nicméně obložené chlebíčky nevidím jako natolik univerzální koncept, aby se dal využívat pro snídaně, dopolední a odpolední svačiny, obědy a večeře. V tom má SnackMaster několikanásobně širší záběr.

Co vedlo vaši společnost k zaměření se na technologickou podporu tohoto segmentu rychlého občerstvení?
GAMA HOLDING Praha měla vždycky snahu přicházet se zajímavými novinkami. Ať to byly ve Všudybylu už prezentované chlazené obrazy Qudro Vino italské firmy EXPO’ SRL, nebo americké horkovzdušné rychlovarné pece Turbochef, které jsou dnes základním výrobním prostředkem pro řetězce Subway a Starbucks. Každopádně i úspěšná expanze těchto amerických řetězců má určité meze, jež by šly překonat přechodem varných technologií z dosavadních čtyř set voltů na dvě stě třicet, aby jejich snacky a sendviče mohli připravovat a prodávat i menší franšízanti, kteří nemají silový elektrický proud. Vzhledem k tomu, že GAMA HOLDING Praha začala zhruba před dvěma lety spolupracovat s rakousko-švýcarskou firmou ATOLL SPEED, dodáváme jejich varné technologie i v provedení na jednu dvě porce a také do provozů, které mají problém s místem, například do čerpacích stanic. Mají příkon 4 až 5 kW a dají se použít téměř všude. Dnes tak jsme provozovatelům schopni umožnit nabízet komplexní sortiment teplých snacků a sendvičů v téměř veškerých gastroprovozech.

Do vaší firmy se po delším působení v USA vrátila někdejší ředitelka úspěšného odštěpného závodu GAMA HOLDING Praha v Českých Budějovicích paní Dana Škáchová Kopecká.
Jsem rád, že se rozhodla navázat na své úspěchy v barvách naší firmy. V této nové etapě máme opět velké cíle ohledně uplatnění multifunkčních kuchyňských technologií pro velkou i malou gastronomii. Nejen konvektomatů, ale i kotlů a pánví. Příští rok tak na český trh přijdeme s několika výraznými novinkami. Paní Dana Škáchová Kopecká na trh vždy úspěšně uváděla nové koncepty pro segment HoReCa. Zatím naší poslední společnou výzvou je SnackMaster.

S paní Škáchovou Kopeckou jsem se potkal v Lednici na konferenci Sdružení lázeňských míst České republiky.
Oblast lázeňství má v Česku obrovskou tradici. Nejen hosté, kteří se do lázní přijíždějí léčit, ale i účastníci wellness, beauty a regeneračních pobytů oceňují kvalitní gastronomii opakovanými pobyty spojenými s vynikajícími gastronomickými zážitky. Proto už řada lázeňských společností a domů v oblasti vybavování svých gastroprovozů světovými kuchyňskými technologiemi spolupracuje se společností GAMA HOLDING Praha.


Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001