Menu

Sledovat národní reprezentaci je o radosti

06. 12. 2003

TOP HOTEL Praha & Congress Centre je mezinárodní čtyřhvězdičkový hotel s certifikací ISO 9001 s vysokým evropským standardem služeb. Ubytovací kapacitou téměř tří tisíc lůžek, rozlohou 90.000 m2 a ojedinělým kongresovým centrem nemá v evropském měřítku konkurenta. Součástí komplexní nabídky jeho služeb je šest restaurací s originální atmosférou, každá v jiném stylu.

Bohemia Top Restaurant
je decentně elegantní vyhlídkový restaurant s širokou nabídkou vybraných specialit ve francouzském stylu. Je situován v nejvyšším patře, kam se hosté dopravují venkovním proskleným panoramatickým výtahem pohybujícím se po venkovní fasádě hotelu. Z výtahu i restaurantu je ojedinělý výhled na Prahu s dominantou Hradčan. Bohemia Top Restaurant je vyhledávaným místem pro pořádání tiskových konferencí, firemních večírků a obchodních setkání. V příjemné atmosféře umocněné vůní silic i praskotem v krbu spalovaných polen, podmalované tóny mistrovského bělostného koncertního křídla Petrof, je možné vychutnávat atmosféru poklidu jakoby jiné dimenze i speciality z široké nabídky delikates.

Piano bar
je restaurací, kde lze každý večer tančit při živé hudbě a ochutnávat vybraná moravská vína. Jídelní lístek nabízí mezinárodní kuchyni, klasická jídla na objednávku, lehké a vegetariánské pokrmy, domácí dezerty a sýry. 

Staročeská pivnice
je svérázná širokým výběrem piv a pochoutek k pivu. Především zahraniční návštěvníci si pochutnávají na specialitách české kuchyně, které by jinde ve světě těžko hledali. Vyhlášenými jsou utopenci, tlačenka s cibulí, pečená kachna, svíčková a plzeňský guláš. Interiér je ve staročeském venkovském stylu. 

Restaurace Praha
slouží především pro stravování ubytovaných hostů. Každé ráno zde probíhají bohaté bufetové snídaně. V době obědů a večeří je možné volit mezi nabídkou bufetových stolů a servírovanými jídly a la carte. 

Lobby bar
spolu se zimní zahradou patří neodmyslitelně k zázemí hotelové haly. Často zde probíhají přátelská setkání u šálku kávy nebo sklenky míchaného nápoje. V letním období lze využít posezení v hotelové zahradě s výhledem na fontány a japonskou zahradu. 

Letní terasy
jsou ideálním místem pro pořádání zahradních party. Není nic příjemnějšího než strávit slunný den či vlahý večer v zahradě mezi rozkvetlými keři, jezírky, fontánkami a vychutnávat speciality ze zahradního grilu.

Wellnes Café
nabízí příjemné posezení v prostoru wellness centra. Po relaxaci v bazénu, vířivce, sauně či masáži přijde k chuti energy drink, silný čaj nebo sklenka vína.

Catering
Moderní gastronomie, evropská i středomořská kuchyně, velkokapacitní grilování, nápaditě řešené studené mísy, rybí delikatesy, sýrové nářezy, zabijačkové speciality či teplé bufety, výzdoba a veškeré další služby, vše ve špičkové kvalitě. Od malých rodinných party až po velké společenské události. Objednatelé cateringu volbou TOP HOTELU Praha dávají účastníkům svých rautů, koktejl party apod. jednoznačně najevo, že si jich opravdu váží.

Petr Vodolán,
šéfkuchař studené kuchyně a cukrárny,
začínal v pražských hotelích Ambassador a Moskva. Jeho učiteli byli např. pan Půlpán a pan Nodl. Pracoval v menších podnicích, jako hotel Qent v Jílovišti. Těsně před TOP HOTELEM Praha působil dva roky v Praze v Paláci Lucerna, kde zajišťoval catering, a to i pro megaakce typu „Českého lva“.
Pane Vodoláne, zažil jsem u vás spoustu rautů. Nejen kvalitou, ale i mohutností směle konkurujete největším cateringovým akcím na nejprestižnějších místech.

Akce pro tisíc účastníků pro nás nejsou problémem. Jak obsazení kvalitním personálem, tak zázemím a vybavením. Catering jsme schopni zajišťovat i mimo hotel. Často jej realizujeme v zahraničí, jako např. 30. října pro osm set lidí ke státnímu svátku, 28. říjnu, na českém velvyslanectví v Berlíně. Současně s touto akcí probíhal v Top Hotelu Praha velký raut asociace HORECA pro sedm set lidí. Soudě podle ohlasů, obě paralelní akce jsme zvládli dobře, přičemž společně s nimi běžel každodenní hotelový provoz. Onoho 30. října jsme tak ve špičkové kvalitě odstravovali přes dva a půl tisíce lidí.

Jakou cestou se ubírá studená kuchyně?
Cestou kvality a zjednodušování výrobků. Pochopitelně, vzdor tomu, že se obecně razí trend zdravé výživy, je stále dost klientů, kteří před vyhraněně racionální výživou upřednostňují chuťové vjemy. Zajímavé je, že i vyšší klientela často preferuje kvalitní guláš, českou kuchyni, před exoticky nazdobeným talířem mezinárodních specialit.

Mám rád české utopence a zdá se, že i po vstupu do Evropské unie si toto unikum podržíme obdobně jako olomoucké tvarůžky. Staročeská studená kuchyně je dnes in.
Ano, řada renomovaných klientů vyžaduje klasicky české rauty. Z teplé kuchyně pečená selata, sladkovodní ryby, bramboráčky, svíčkovou apod. Ze studené nakládané sýry, tlačenky a další „zabijačkové“ produkty. „Zabijačkové“ rauty s grilováním děláme také pod širým nebem v zahradě.

Být in znamená neustále na sobě pracovat…
Studujeme odbornou literaturu. Vyjíždíme sbírat zkušenosti na veletrhy a soutěže. Seznamujeme se s trendy u zahraničních kolegů a špičkových českých kapacit. Není výjimkou, že se u nás v TOP HOTELU Praha konají akce Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. Byl tu i jejich ples. Sledovat reprezentační tým kuchařů a cukrářů při práci, to je o radosti. Je dobře, že se od naší národní reprezentace máme stále co učit. Nejen my! Jak napovídají jejich umístění na prestižních mezinárodních soutěžích, i svět.

Josef Svoboda,
šéfkuchař teplé kuchyně,
měl být profesionálním fotbalistou. Hrál za národní reprezentaci, ale zranění jej od umění ovládat fotbalový míč vrátilo zpátky k umění, kterému se vyučil u pana Krátkého v hotelu Inter.Continental Praha. Tři dny po maturitě narukoval na vojnu, kde dostal školu života. V posádkové kuchyni byl zcela sám, což dnes s úsměvem glosuje: „Uvařit jsem musel. Ty chlapi by mne jinak zabili.“ Po vojně se oženil a odstěhoval do Turnova, kde prošel čtyřhvězdičkovými hotely, jako např. Svatý Ján, Alfa, a kde se seznámil i s řeznickou prací a výrobou salámů. Po sedmi letech se vrátil domů do Prahy. Začal pracovat v TOP HOTELU Praha, kde se během tří let vypracoval na šéfkuchaře teplé kuchyně.
Pane Svobodo, váš hotel nedávno svou přítomností poctila Jeho Svátost tibetský dalajlama. Co jste mu servírovali?

Protože inklinuje k vegetariánské stravě, bylo pro nás oříškem, jak uspokojit jej včetně jeho doprovodu na straně jedné a české novináře na straně druhé. Za asistence experta jsme nastudovali a naučili se přípravu a servírování jejich tradičního „bílého“ čaje. Začali jsme polévkou z červené čočky, pokračovali rýžemi a spoustou zeleninových jídel. Pro české mlsné novinářské jazýčky jsme zařadili zvěřinu a pečená kuřata.

Díky cestovnímu ruchu se svět stává globální vesnicí. Tyto tendence lze vysledovat i v gastronomii. U byznys klientely, která chce eliminovat problémy s gastroaklima­tizací, se není co divit. Jaké jsou trendy v kuchyni určené lidem, jejichž údělem je cestovat za obchodem?
Zařazování moderních lehkých jídel stavěných do výšky. Hodně je to teplá zelenina a z minutkové kuchyně steaková. Výhodou TOP HOTELU Praha je, že zde máme šest restaurací, díky jejichž charakteru své hosty můžeme trošku rozčlenit. Pokud má někdo chuť na českou kuchyni, jde do staročeské pivnice. Pokud na něco moderního, navštíví luxusní Bohemia Top Restaurant, který je vlajkovou lodí hotelu. Průběžně obměňujeme jídelní lístky a neustále se učíme. Velmi žádané jsou zahradní gril party. Opékáme prasata, selata. Grilujeme ryby, steaky, kebaby, šašliky apod. S téměř stoprocentní pravidelností se k nám naučili jezdit pohároví soupeři pražské Slavie. Celý měsíc jsme zde hostili jeden z nejbohatších klubů arabského poloostrova Al Arabi, za nějž hrají takové hvězdy jako Batistuta nebo Stefan Efenberg. Všichni byli spokojeni, což je dobrá vizitka.








www.tophotel.cz

Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001