Menu

Školou roku 2012 škola Svazu českých a moravských spotřebních družstev

05. 01. 2013

Odborné školy Svazu českých a moravských spotřebních družstev
? Soukromá střední škola hotelnictví a gastronomie SČMSD Praha www.hotelova-skola.cz ? Střední škola ekonomiky obchodu a služeb SČMSD Benešov www.skola.eosbn.cz ? Střední škola informatiky a cestovního ruchu SČMSD Humpolec www.stredniskola.com ? Vyšší odborná škola a Střední škola hotelová SČMSD Pelhřimov www.hs-pe.cz ? Střední odborné učiliště a Střední odborná škola SČMSD Žatec www.sousos-zatec.cz ? Střední škola hotelnictví a podnikání SČMSD Hronov – pracoviště Hronov www.hshronov.cz ? Střední škola hotelnictví a podnikání SČMSD Hronov – pracoviště Vrchlabí www.hshronov.cz ? Střední škola obchodní a služeb SČMSD Polička www.souobchpolicka.cz ? Střední odborné učiliště a Střední odborná škola SČMSD Lomnice u Tišnova www.zameklomnice.cz ? Střední odborné učiliště a Střední odborná škola SČMSD Znojmo www.sousoszn.cz ? Střední škola obchodní a služeb SČMSD Žďár nad Sázavou www.obchodskolazr.cz ? Střední škola hotelnictví, gastronomie a služeb SČMSD Šilheřovice www.hssilherovice.cz.

Soukromá střední škola hotelnictví a gastronomie SČMSD Praha
Klánovická Střední škola hotelnictví a gastronomie Svazu českých a moravských spotřebních družstev a její absolventi mají vysoké renomé u nás i v zahraničí. Škola vznikla v roce 1962. Původně připravovala pouze učně v oborech kuchař a číšník. Nyní vedle těchto oborů nabízí i studium hotelnictví, cestovního ruchu a nástavbové studium v oborech gastronomie a podnikání. Školní areál s moderní kuchyní a odbornými učebnami se nachází v malebném sousedství klánovického lesa. Jeho součástí je i domov mládeže rodinného typu pro studenty a ubytovny pro komerční ubytování. Praktickou výuku zajišťují vedle školních provozoven špičková gastronomická pracoviště např. Parlamentu České republiky, hotelů Marriott, Praha, Leonardo, kongresového hotelu Clarion, Vojenského klubu aj. Škola je členem Asociace kuchařů a cukrářů ČR, Asociace číšníků ČR, Asociace hotelů a restaurací ČR a Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR. Žákům s hlubším zájmem o obor nabízí odborně zaměřené kroužky – barmanský, sommeliérský, speciální gastronomie, vyřezávání ovoce, baristický a další. Žáci tak mají například možnost absolvovat barmanské kurzy pod vedením akreditovaných barmanů a získat certifikát České barmanské asociace. Škola nabízí prostupnost mezi jednotlivými obory. Pokud tedy původně zvolený obor nesplňuje představy žáka, lze během prvního ročníku přestoupit na jiný obor. Pokud je maturitní obor pro žáka příliš náročný, je mu umožněn přestup na tříletý obor s výučním listem. Součástí přípravy k výkonu povolání je také tělesná výchova a sportovní aktivity, do výukových tematických plánů je zařazena i profesní sebeobrana a ve stádiu přípravy je blok rekreologie.

S jednatelem škol Svazu českých a moravských spotřebních družstev PhDr. Ludvíkem Vomáčkou, CSc. se potkáváme 21. listopadu 2012 v Praze-Klánovicích.
Pane doktore, jedna z vašich škol byla Asociací hotelů a restaurací ČR vyhlášena Školou roku 2012. Je to právě tato klánovická škola, která v roce 2012 slaví padesáté výročí a kde dnes probíhá druhé regionální kolo soutěže Gastro Junior – Bidvest Cup 2012/2013.
Ano, jak už informovalo minulé vydání Všudybylu, Střední škola hotelnictví a gastronomie SČMSD v Praze-Klánovicích byla Asociací hotelů a restaurací ČR vyhlášena Školou roku 2012. Vyhlášení se uskutečnilo na 7. výroční konferenci Asociace hotelů a restaurací České republiky v hotelu Tereziánský dvůr v Hradci Králové, na níž se 8. a 9. listopadu 2012 sešli nejuznávanější odborníci z hotelnictví a restauratérství v České republice. Jsem rád, že nejen tato, ale všechny školy Svazu českých a moravských spotřebních družstev se mohou pochlubit absolventy, kteří se úspěšně uplatňují v praxi. Figurují jak v juniorských, tak seniorských týmech národních reprezentací kuchařů a cukrářů. Naše školy ale – i vzhledem k šíři oborů, které se na nich vyučují – Českou republiku reprezentují i v dalších disciplínách. V rámci systému COOP těžíme z velké odborné a materiální podpory Svazu českých a moravských spotřebních družstev v čele s jeho předsedou a prezidentem Svazu obchodu a cestovního ruchu Ing. Zdeňkem Juračkou. Sám je naším absolventem a nějakou dobu na klánovické hotelové škole i vyučoval.

Nastává doba, kdy děti končící na základních školách a jejich rodiče zvažují, co dál.
Na našich školách je možné studovat celou plejádu oborů, včetně technických. Nicméně vzhledem dnešnímu druhému kolu odborné soutěže pro žáky gastronomických oborů kuchař, cukrář a číšník Gastro Junior – Bidvest Cup 2012/2013, kterou vyhlásily Asociace kuchařů a cukrářů ČR, Asociace číšníků ČR a partneři, bych se rád zaměřil na gastronomii. Gastronomie je oblastí, která dává ohromnou šíři možností. Děti se na našich školách mohou vzdělávat v činnostech, které jim skýtají široké uplatnění v praxi. Ostatně, jak informuje i minulé vydání Všudybylu, žák Střední školy hotelnictví a gastronomie SČMSD Praha, náš Jan Beneš, je zatím posledním juniorským vítězem soutěže Český kapr, která se před nedávnem uskutečnila v Českých Budějovicích.



Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001

AKTUÁLNÍ ČÍSLO
VŠUDYBYL 02/2020
02/2020 číst aktuální číslo