Menu

Pelhřimovský restaurant „Na Kolíbce“ si zakládá na velké gastronomii

27. 11. 2008

Od 1. listopadu 2008 přešla pelhřimovská restaurace Na Kolíbce pod správu nového provozovatele, firmu LISOFT a.s., což byl důvod, abych její ředitelku paní Hanu Zdeňkovou, šéfkuchaře podniku pana Jaroslava Aichingera a pana Milana Jůzu navštívil v Pelhřimově a požádal o rozhovor.
Objekt, kde se restaurant nachází, je secesní. Byl zrestaurován v roce 2004. V restauraci je 58 míst a 45 míst na zahradě. Přímo nad restaurací je kavárna, kterou začneme provozovat od 1. ledna 2009, a ta má rovněž 45 míst. Její terasa disponuje 60 místy. Náš dům i zahrada se nachází v přímém kontaktu s městskými hradbami vedle městské brány „Kolíbka“. Proto naše podniky nesou jména „Na Kolíbce“. Cílem bylo vytvořit v těchto unikátních prostorách restauraci orientovanou na kvalitní gastronomii. Náš šéfkuchař, pan Jaroslav Aichinger, s ní totiž má bohaté zkušenosti. Jak ze svého působení v Německu, tak z praxe v Česku.

Z ulice se váš podnik jeví jako jakýkoliv další pelhřimovský dům. Avšak interiér restaurace na mne dýchl geniem loci středověkého města. Obdobně jako je tomu u domů v historickém centru mého rodného Tábora nebo v Českém Krumlově. Určitě i proto, že sály a salonky vaší restaurace prostupuje kamenné zdivo městských hradeb. V restauraci jste obnažili nejen původní cihlové zdi, ale i valenou cihlovou klenbu. A celkový dojem? Úžasný. To se zkrátka nedá nakamuflovat tapetou ani novou vestavbou, jež by beztak vyzněla „jako jako“. Tohle je doopravdy.
Objekt je poctivě zrekonstruován. Nejen fortelně vystavěn našimi předky, kteří dům vkomponovali do městských hradeb, z čehož těží interiéry restaurace, exteriéry zahradní restaurace a naše terasy. Přes svoji „středověkost“ jsou restaurace i kavárna „Na Kolíbce“ supermoderně plně klimatizované. Máme tu podlahové topení a vzduchotechniku s řízením teploty a rekuperací odchozího tepla. Podnik disponuje nejen špičkovým šéfkuchařem, ale i špičkově vybavenou kuchyní tak, aby zvládla provoz spojený s denním menu a večerním provozem. Cenově jsme velmi dostupní. Dokonce bych řekl že podnormální – ve srovnatelné kvalitě levnější než konkurence. Zakládáme si na velké gastronomii a na tom, aby neodrazovala drahotou. Říkám-li „velké gastronomii“, míním tím vysokou kvalitu pokrmů, nápojů a obsluhy.

V brzké době otevřete kavárnu.
Ano, nachází se nad restaurací o patro výš. Rovněž i ji chceme koncipovat v duchu nejlepších tradic. Aby si tam host mohl přijít odpočinout, dát dobrou kávu, přečíst noviny a potkat se s přáteli. Rovněž kavárna má nádhernou venkovní terasu. Rádi bychom na ní pořádali nejen gastronomické, ale i kulturní akce a společenská setkání. Kavárna bude přívětivá i pro maminky s dětmi a kočárky.

Nemáte obavy že vám takhle elegantní koncept bude kazit obchody? Odrazovat „obyčejné hosty“?
Trochu ano. Když jsme se v Pelhřimově rozhodli otevřít restaurant „Na Kolíbce“, možná jsme předběhli dobu. Vyrovnávání se s tím, že k nám lze přijít i s nemnoha penězi a „jen“ v džínách, může mít u řady potenciálních hostů dlouhodobější průběh. Tedy než se jim o tom dostanou reference od lidí, kterým věří. Od známých a kamarádů, a osmělí se nás navštívit. Ale je to jako v obdobných restauracích na západ od českých hranic, kde hostům není bráněno, aby přišli jakkoliv oblečeni, pokud nejsou špinaví. Tak i my, zde v jihočeském Pelhřimově, budeme vítat všechny hosty. Ti, kteří už testovali umění našeho šéfkuchaře pana Jaroslava Aichingera, nešetřili chválou. Naše prostředí se líbí a lidé jsou spokojeni. Děláme a chceme zde dělat velkou gastronomii pro široké spektrum hostů. Lidé se tak o nás dozvídají prostřednictvím referencí. A mám radost, že se o nás říká: „Tam se dobře jí, dobře sedí, je tam příjemně…“

Než jste podnik převzali, byla v místě nynější restaurace tzv. „Hodovna“.
A podle toho to tu také vypadalo. Sice se k ní vztahovala slušná gastronomie, ale ve stylu, který odpovídal jejímu vybavení. My jsme se však rozhodli, že pro Pelhřimov vytvoříme něco, kam se lidé budou moci jít navečeřet, rádi chodit na pracovní setkání s klientem či obchodním partnerem nebo dělat firemní akce. Děláme velmi kvalitní gastronomii. Jak tradiční českou kuchyni, tak kuchyni světovou. Pečeme vlastní chléb. Nicméně, gastronomie je během na dlouhou trať. Mnozí lidé mají zažité stereotypy a bojí se objevovat nové kombinace chutí. Ale je spousta skvělých věcí, které stojí za to ochutnat. Proto jsme se rozhodli nabídnout jim i francouzské sýry, různé druhy šunek, ať už ze Španělska nebo Itálie, a vytvářet mezi nimi povědomí, že jít v Pelhřimově do restaurace není jen o smažáku a o hranolkách. Že gastronomie je i o estetickém dojmu, tedy i o tom, jak tabule a talíř vypadá. A součástí velké gastronomie určitě jsou i kvalitní vína. My zvolili Moravský výběr vinaře pana Mádla a výborná francouzská vína.


 

Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001