Menu

Pan Kokoszynski šéfkuchařem ATOMu

24. 11. 2006

Palačinka letí vzduchem, poslušně se vrací na pánev a vzápětí ji hoch servíruje svému bratru… „Příprava palačinek mě vždycky bavila,“ vzpomíná na své začátky šéfkuchař ostravského hotelu ATOM pan Otto Kokoszynski (37). „Díky trpělivosti rodičů a především bratra, který mé výtvory jedl, jsem přehazování rychle zvládl.“ Časem ho rodiče začali pověřovat přípravami jídel i pro různé oslavy. „Vztah k plotně mám v genech. Maminka výborně vaří a otec je profesionální kuchař. Dnes, ač v důchodovém věku, stále vaří v italských hotelích. Rád vzpomínám, když mne brával do práce a já mohl pozorovat, jak mu jde kuchaření od ruky.“ Fakt, že se pan Kokoszynski rozhodl stát kuchařem, nepřekvapil. „Bral jsem to jako samozřejmost a neodradilo mne, že otec netajil, o jak těžkou práci jde. Měl jsem trpělivé učitele a možnost spolupracovat s odborníky, kteří se mě snažili naučit co nejvíc.“ Školu pan Kokoszynski reprezentoval i na soutěžích. Přestávku pro něj neznamenala ani vojna, kde byl zařazen do funkce kuchaře. Po návratu působil v ostravských restauracích. Když dostal nabídku pracovat v luxusní restauraci v Berlíně, neváhal: „Můj profesionální obzor se tím značně rozšířil.“ V devadesátých letech vycestoval do Itálie. Byla mu nabídnuta práce šéfkuchaře v severoitalském horském hotelu Pralongia v regionu Alta Badia. „V Itálii jsem působil 14 let. Pak se ozvali z hotelu ATOM z Ostravy. Zvažoval jsem, zda opustit lukrativní zaměstnání, ale touha po domově byla silnější. Navíc hotel ATOM je známý vysokou úrovní gastronomie, na čemž má zásluhu můj předchůdce šéfkuchař Zdeněk Voznica. Potěšilo mne, že mě doporučil právě on.“ Půl roku pak s ním pan Kokoszynski pracoval společně. Nyní je vše na něm. V novém jídelním lístku se odrazily jeho zahraniční zkušenosti. „Součástí naší nabídky zůstávají oblíbené tradiční pokrmy a objevují se v ní i osvědčené prvky italské kuchyně. Především ještě více čerstvé zeleniny, olivového oleje a těstovin. Méně používáme brambory a pokrmy jen minimálně zahušťujeme moukou,“ říká šéfkuchař ostravského hotelu ATOM pan Otto Kokoszynski.

www.atom.cz

Archiv vydání

2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001

AKTUÁLNÍ ČÍSLO
VŠUDYBYL 05/2019
05/2019 číst aktuální číslo
Czech specials new