Menu

Ostravar tradičním způsobem

31. 12. 2018

Pivovar Ostravar je sto dvacet let součástí Ostravy. Pivo vaří tradičním způsobem, kdy kvašení probíhá v otevřených kádích na spilce. K vidění tu jsou také varny s nejstaršími měděnými povrchy na Moravě a původní ležácké sklepy. Ve čtvrtek 22. listopadu 2018 večer se v jeho prostorách a úžasné atmosféře uskutečnila GTG party výroční konference Asociace hotelů a restaurací ČR. Při té příležitosti jsem vrchního sládka Ostravaru Romana Richtera požádal o pár slov.
Na dnešní večer jsme se poctivě připravovali. Nejenom organizačními úpravami prostor naší staré i nové varny, ale také výběrem toho nejlepšího z našich piv, které nabízíme účastníkům GTG party.

Pane Richtere, na otázku, kdo stojí za jejich recepturami, si – vzhledem k vašemu pracovnímu zařazení – zřejmě dokážu odpovědět sám.
My ale vaříme i podle receptur, které jsou mnohem starší, než jsem já a mí kolegové. Ty udržujeme a dbáme na to, aby kvalita piv byla vždy vyrovnaná. No a pak máme receptury, které vznikly nedávno, jako je třeba ta na pivo Mustang, Černou Barboru nebo Speciály ze spilky, které vaříme v limitovaných várkách vždy jen na tři měsíce do hospod. Je to takový příjemný mix historie a současnosti.

Petra Kovaříka, generálního ředitele společnosti Pivovary Staropramen, do jejíhož portfolia Ostravar patří, jsem oslovil: Pane generální, při příjezdu do Clarion Congress Hotelu Ostrava mne do očí udeřil obrovský světelný nápis „Ostravar aréna“ na sousedním monumentálním objektu.
Za toto partnerství s městskou halou jsme velice rádi. Ostravský pivovar patří k městu a město k ostravskému pivovaru. Snažíme se být u všech důležitých aktivit, které se ve městě odehrávají. A samozřejmě, ty nejprestižnější, ty se odehrávají v Ostravar aréně. Je to druhá největší hala v Česku.

Pivovary Staropramen jsou nejen hostitelem účastníků GTG party, ale především generálním partnerem Asociace hotelů a restaurací ČR.
Jsem rád, že se tu s našimi partnery z velké gastronomie, do níž naše prémiová piva bezesporu patří, potkáváme v našem ostravském pivovaru. Pokoušeli jsme se je sem pozvat už před pár lety, kdy Ostrava hostila jednu z předchozích výročních konferencí AHR ČR. Jsme rádi, že se to letos podařilo, protože jsem přesvědčen, že Ostravar má co nabídnout nejen proto, že je v centru Ostravy, ale i protože uplatňuje nejtradičnější výrobu, kterou je možné najít na území Česka. Tradiční kombinaci otevřených spilek a ležáckého sklepa, což už je dnes unikátní. Ostravar je větší a přitom stále řemeslný pivovar. Jsem rád, že zde můžeme hostit majitele a manažery hotelů, penzionů, restaurací a odborných škol. Že u nás mohou pivovarnictví a výrobu piva vidět tak, jak probíhala i před sto lety.



Archiv vydání

2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001

AKTUÁLNÍ ČÍSLO
VŠUDYBYL 02/2019
02/2019 číst aktuální číslo
Czech specials new
travelcon
Restaurace Novoměstský pivovar