Menu

Ostravar tradičním způsobem

31. 12. 2018

Pivovar Ostravar je sto dvacet let součástí Ostravy. Pivo vaří tradičním způsobem, kdy kvašení probíhá v otevřených kádích na spilce. K vidění tu jsou také varny s nejstaršími měděnými povrchy na Moravě a původní ležácké sklepy. Ve čtvrtek 22. listopadu 2018 večer se v jeho prostorách a úžasné atmosféře uskutečnila GTG party výroční konference Asociace hotelů a restaurací ČR. Při té příležitosti jsem vrchního sládka Ostravaru Romana Richtera požádal o pár slov.
Na dnešní večer jsme se poctivě připravovali. Nejenom organizačními úpravami prostor naší staré i nové varny, ale také výběrem toho nejlepšího z našich piv, které nabízíme účastníkům GTG party.

Pane Richtere, na otázku, kdo stojí za jejich recepturami, si – vzhledem k vašemu pracovnímu zařazení – zřejmě dokážu odpovědět sám.
My ale vaříme i podle receptur, které jsou mnohem starší, než jsem já a mí kolegové. Ty udržujeme a dbáme na to, aby kvalita piv byla vždy vyrovnaná. No a pak máme receptury, které vznikly nedávno, jako je třeba ta na pivo Mustang, Černou Barboru nebo Speciály ze spilky, které vaříme v limitovaných várkách vždy jen na tři měsíce do hospod. Je to takový příjemný mix historie a současnosti.

Petra Kovaříka, generálního ředitele společnosti Pivovary Staropramen, do jejíhož portfolia Ostravar patří, jsem oslovil: Pane generální, při příjezdu do Clarion Congress Hotelu Ostrava mne do očí udeřil obrovský světelný nápis „Ostravar aréna“ na sousedním monumentálním objektu.
Za toto partnerství s městskou halou jsme velice rádi. Ostravský pivovar patří k městu a město k ostravskému pivovaru. Snažíme se být u všech důležitých aktivit, které se ve městě odehrávají. A samozřejmě, ty nejprestižnější, ty se odehrávají v Ostravar aréně. Je to druhá největší hala v Česku.

Pivovary Staropramen jsou nejen hostitelem účastníků GTG party, ale především generálním partnerem Asociace hotelů a restaurací ČR.
Jsem rád, že se tu s našimi partnery z velké gastronomie, do níž naše prémiová piva bezesporu patří, potkáváme v našem ostravském pivovaru. Pokoušeli jsme se je sem pozvat už před pár lety, kdy Ostrava hostila jednu z předchozích výročních konferencí AHR ČR. Jsme rádi, že se to letos podařilo, protože jsem přesvědčen, že Ostravar má co nabídnout nejen proto, že je v centru Ostravy, ale i protože uplatňuje nejtradičnější výrobu, kterou je možné najít na území Česka. Tradiční kombinaci otevřených spilek a ležáckého sklepa, což už je dnes unikátní. Ostravar je větší a přitom stále řemeslný pivovar. Jsem rád, že zde můžeme hostit majitele a manažery hotelů, penzionů, restaurací a odborných škol. Že u nás mohou pivovarnictví a výrobu piva vidět tak, jak probíhala i před sto lety.



Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001

hotel petrovy kameny
Čejkovice
chata Vilemína