Menu

Obor gastronomie a hotelnictví na vyšší odborné škole jedině u nás

28. 02. 2019

S jednatelem Hotelové školy a Obchodní akademie Havířov a Vyšší odborné školy Havířov Davidem Gábou, ředitelkou školy PaedDr. Jaroslavou Čelechovskou a dvěma jejich studenty Bc. Kateřinou Polákovou a Bc. Tomášem Maňáskem se potkáváme 16. ledna v Praze.
Pane Gábo, vypadá to, že budete jednatelem jediné vyšší odborné školy v Česku, která bude nabízet studium oboru gastronomie a hotelnictví.
Vypadá. Na posledních Dnech otevřených dveří naší školy pro uchazeče o studium se v Havířově objevil kluk z Chocně. Když jsem se ho ptal, proč z tak velké dálky, řekl, že od 1. září 2019 budeme jedinou vyšší odbornou školou, která bude umožňovat studovat obory gastronomie a hotelnictví. Na základě tohoto impulsu jsme si to ověřili – a opravdu budeme jediní.

Dělají vám absolventi vaší školy radost?
Ano. Vesměs jsou úspěšní. Navštěvujeme je tam, kde pracují, a oni se s námi dělí o poznatky z praxe, které pak předáváme studentům.

Po roce se setkáváme na lodi na Vltavě.
Každý rok pro studenty vyšší odborné školy a žáky maturitních ročníků střední školy v Praze organizujeme třídenní odbornou exkurzi. V první půlce týdne tu máme maturanty oboru hotelnictví a od středy do pátku studenty vyšší odborné školy a maturanty obchodní akademie.

Kateřiny Polákové jsem se zeptal, co ji motivovalo jít z vysoké školy na Vyšší odbornou školu Havířov.
Její úroveň a praxe v zahraničí. Na vysoké škole jsme s Tomášem Maňáskem studovali angličtinu a geografii. Nicméně z praktického hlediska nám to moc nedalo. Magisterské studium jsme absolvovat nechtěli. Po bakaláři jsme nevěděli, co chceme dělat. Pak přišla příležitost vyjet díky havířovské škole do zahraničí – a nyní jsme už ve třeťáku.

Čeho si nejvíc ceníte z toho, co vám havířovská škola dala?
Nebát se vycestovat a komunikovat. Mívala jsem totiž z hodně věcí strach. I z kontaktu s cizími lidmi. Vyšší odborná škola Havířov mi pomohla ho překonat.

Co budete dělat po škole?
To zatím nevím. Nějaké vysněné povolání nemám. Žiji podle přítomnosti. Tím že chodím do havířovské školy, příležitosti přicházejí a já se jich chytám.

Tomáše Maňáska jsem se zeptal, co mu Vyšší odborná škola Havířov dala profesně.
Zkušenosti z hotelového provozu. V průběhu dvou let jsme je s Katkou získávali ve Skotsku na pozici general assistant. Zahrnovaly téměř všechny odbornosti, krom práce v kuchyni. Praxe v hotelu mne naučila sebeovládání a posílila moje sebevědomí. Určitě teď víc věřím svým schopnostem, a i když třeba v oboru nezůstanu, tyhle mi věci hodně pomohly. Rád bych podotkl, že studium na Vyšší odborné škole Havířov nás dobře připravilo. Bez této přípravy bychom se v cizině těžko chytali.

Ředitelky Hotelové školy a Obchodní akademie Havířov a Vyšší odborné školy Havířov Jarmily Čelechovské jsem se zeptal: Paní doktorko, co říkáte vyjádření vašich studentů?
Dosud jsem si plně neuvědomovala, co všechno studentům dáváme. Až teď, když slyším Katku a Tomáše, na první místo nestavějí získané znalosti a dovednosti v hotelovém provozu, F&B managementu, marketingu či ekonomice. To, čeho si nejvíc cení, je, že nabyli sebevědomí. To je to, co si přeji, aby si od nás studenti odnášeli. Aby přestali být ostýchaví, jako česká mládež bývá oproti zahraniční. Aby vystoupili ze své komfortní zóny, a naskytne-li se příležitost, šli si za svým. A pyšná jsem i na další věc. Výborně se osvědčuje, že na našich školách k výuce jazyků zaměstnáváme rodilé mluvčí. Před třemi lety jsme začali s angličtinou a dnes už máme rodilé mluvčí i na němčinu, ruštinu a španělštinu a pořádáme úspěšné konverzační soutěže.


Archiv vydání

2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001

AKTUÁLNÍ ČÍSLO
VŠUDYBYL 03/2019
03/2019 číst aktuální číslo
Czech specials new
Restaurace Novoměstský pivovar