Menu

O proslulosti maďarských delikates

01. 12. 2014

Se zástupcem obchodní značky Danubian Vintage Vines Petrem Lapšanským se potkáváme 22. října 2014 v pražském hotelu Boscolo na recepci, kterou maďarský velvyslanec Tibor Petö s chotí pořádali při příležitosti maďarského státního svátku.
Pane Lapšanský, spolu s maďarskými producenty vín, které pro Česko zastupujete, jste jedním z partnerů dnešní recepce. Čím vám Maďarsko učarovalo?
Vztahem obyvatel k půdě a k tomu, co na ní vypěstují. Na úrodné půdě se tam nesetkáte s fotovoltaickými parky. Maďarsko si nezdecimovalo chov hospodářských zvířat ani pěstování tradičních plodin. Nenastala tam situace, že by porevoluční elity učinily svoji vlast potravinově nesoběstačnou. Při vyjednávání přístupových podmínek k Evropské unii totiž v kapitole zemědělství jednaly jako rovný s rovným. Asi jste pochopil, že nepatřím k eurooptimistům, natož do klubu unijní nivelizace. Mám rád hospodářsky smysluplně provázané celky. V rámci historických zemí někdejšího Rakousko-Uherska dodnes platí, že Slezané, Moravané a Češi vynikají v průmyslu, Rakušané v administraci a Maďaři v zemědělství. Jsem přesvědčený, že uplatňování národních dispozic bude opět sílit. Že během relativně krátké doby pouhý fakt, že potraviny jsou z Maďarska, bude pro spotřebitele signálem jejich vysoké kvality. Danubian Vintage Vines ale neobchoduje s potravinami pouze z Maďarska. Vyhledáváme produkty nejvyšší kvality s ohledem na geografické tradice. Vynikající potraviny produkují i Slovensko, Rakousko, Česko, Slovinsko a další země. V příštím roce plánujeme vypravit se za tradičními potravinami do Polska. Nicméně, převažující část námi obchodovaných komodit je a i v budoucnu bude z Maďarska. Soustřeďujeme se na drobné farmáře a rodinná vinařství, která tradičním způsobem při citlivé implementaci moderních technologií produkují to nejlepší, co je v rámci zemědělské výroby možné. Ostatně o proslulosti maďarských salámů, klobás, husích a kachních jater, papriky, tradičního koření a vín, nejen tokajského, netřeba přesvědčovat. Na českém trhu výhradně zastupujeme několik vinařství a také farem, které se specializují na masné výrobky z uherského stepního skotu, strakatého skotu, buvolů, ze skopového a jehněčího, a především z vepřového masa typu mangalica. Našimi partnery jsou i zpracovatelé tučných husích a kachních jater – foie gras a foie gras de canard – ze zvířat vykrmených tradičním způsobem. Soustřeďujeme se na velkoobchod s individuálním přístupem a dostupností po celé zemi. S výjimkou pražského showroomu na rozhraní Vinohrad a Vršovic nemáme žádnou další prodejnu. Odběrateli našeho zboží jsou hotely a restaurace vyšší až prémiové úrovně, korporátní klienti a v neposlední řadě individuální zákazníci poptávající kvalitu bez kompromisů, jejichž počet se rozrůstá díky tomu, že své reference předávají dál.


Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001

AKTUÁLNÍ ČÍSLO
VŠUDYBYL 02/2020
02/2020 číst aktuální číslo
Czt