Menu

Ale viděl sem, že naposledy ani to již nepomáhalo: protože to přespříliš přemnoženo bylo. I litoval sem nejedněch, že mohouc čistý míti pokoj, beze vší potřeby a užitku, nýbrž v šanc sázením jména svého a se škodou bližních v to dryáčnictví se dávají. O čež když sem návěští dával, nenávist sem získal, jako bych obecnému dobru překážel. Mlčím již, jak někteří z věcí naprosto jedovatých ty své konfekty^^1^^ strojili: takže tak mnoho se trávenin^^2^^ jako lékařství prodávalo, a nelibě sem ten neřád nesl; ale nebyl kdo toho napraviti.
Jan Amos Komenský, Labyrint světa a ráj srdce L.P. 1623

^^1^^ husté lektvary ^^2^^ jedů

O čež když sem návěští dával, nenávist sem získal, jako bych obecnému dobru překážel

21. 03. 2008

Jak jsme na tom před hlavní turistickou sezonou? Domácí cestovní ruch trvale posiluje a i při cestách do zahraničí jsou na tom čeští turisté čím dál tím lépe. Ekonomice se daří a koruna zpevňuje. Kromě toho má stále víc lidí jasno, která cestovní kancelář je úspěšná a která se jen tváří, aby vypadala jako ta na českém trhu nejúspěšnější. Leč tvářit se neznamená být. A jak jsme na tom s incomingem? Ve veřejnoprávních sdělovacích médiích lze slýchávat hlášky: „Turisté se nevracejí!“. Do Prahy se ale turisté vracejí v míře třiatřicet procent a i u dalších regionů Česka lze sledovat progres. Praha má v příjezdové turistice dynamiku okolo pěti procent, což je nadstandardní evropský růst. Ten, kdo, byť v zájmu sebezviditelňování (nejedná-li se o úmyslné poškozování České republiky ve prospěch konkurenčních destinací), šíří poplašné zprávy typu „turisté se do Česka nevracejí“, poškozuje naši vlast a ekonomiku, protože český průmysl cestovního ruchu je výrazně orientován na generování zahraničního inkasa. Pro takového samozvaného „experta“ není omluvou ani to, že to tak vidí z hlediska své stagnující firmy.

Jaromír Kainc
nakladatel Všudybylu



Archiv vydání

2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001

AKTUÁLNÍ ČÍSLO
VŠUDYBYL 03/2019
03/2019 číst aktuální číslo
Czech specials new
Restaurace Novoměstský pivovar