Menu

Nejtěžší zápasník planety v hotelu Adria

30. 10. 2006

Provozovat vyhlášený hotel často znamená vyhovět výjimečným požadavkům. Od netradičních dekorací v pokoji přes zvláštní pokrmy až po mimořádná bezpečnostní opatření. Čas od času však přijíždí host s potřebami vskutku kuriózními. K takovým bezesporu patří nejtěžší zápasník planety, reprezentant USA v sumo, pan Emmanuel Yarborough, který v létě navštívil Prahu. A protože se ubytoval na Václavském náměstí v Adrii, zeptal jsem se jejího ředitele, pana Karla Doubka, co péče o takového hosta vyžadovala.
První na řadu přišlo přeměřování. Emmanuel Yarborough váží 395 kg, měří 2 metry a obvod pasu má 280 cm. To znamená, že výtahy, dveře ani chodba nesměly být užší než devadesát centimetrů. Od techniků jsem si půjčil metr a osobně vše přeměřil. První kritérium jsme splnili. Pak jsme se pustili do několika úprav. Např. jsme pro jistotu nechali podstavnou konstrukcí podepřít toaletní mísu, ačkoliv výrobce uvádí její oficiální nosnost 400 kg. Přímo na míru jsme dali vyrobit postel masivní konstrukce vyztuženou ocelí 2 × 2 metry. Jelikož na trhu neexistují matrace s tak vysokou deklarovanou nosností (do příjezdu hosta by se již speciální nestihla vyrobit), vsadili jsme na běžné, které máme na pokojích. Výrobce u nich uvádí standardně vysokou odolnost. Nakonec bohatě vydržely a pan Yarborough byl nadmíru spokojen.

Co váš proslulý krápníkový TRITON Restaurant? Mysleli jste při jeho rekonstrukci letos na jaře na hosty takovýchto dimenzí?
Na návštěvu pana Yarborough v TRITON Restaurantu jsem se těšil nejvíce. Věřil jsem, že ocení jeho atmosféru i dokonalou přípravu na hosta se zvláštními požadavky – kulinářské umění našeho šéfkuchaře. Do restaurace a na snídárnu jsme nechali vyrobit robustní židli, k jejímuž přenášení je zapotřebí dvou silných osob. Pro každého vrcholového sportovce je strava klíčová.Věděli jsme, že pan Yarborough je náročný nejen co do množství, ale zejména co do kvality stravy. A protože jsme navíc od jeho týmu dostali zprávu, že den před příjezdem povečeřel 8 steaků po 300g, 4 zmrzlinové poháry a 0,7 l Single Malt Whisky, neponechali jsme nic náhodě. Ke snídaním kuchaři po celou dobu jeho pobytu připravovali dvojnásobné množství surovin bohatých na energii a bílkoviny. Zejména šunku, vařená vejce, omelety, rýži a čerstvé ovoce. K první večeři nachystal šéfkuchař na přání hosta 10 kg svíčkové, roštěnce a kuřecího masa jako základ. V průběhu večera a dalších dní pak došlo i na jiné speciality, kterými je naše krápníková restaurace vyhlášena. Jemně uzené pokrmy na bukových hoblinách, telecí carpaccio, dezerty…

Jaká byla odezva pana Yarborough na služby hotelu Adria?
S tak individuálním přístupem se prý ve světě setkal jen v několika málo hotelech. Dle svých slov byl velice příjemně překvapen vším, co jsme po něj nachystali. Před odjezdem ještě concierge u aerolinek překontrolovala, zda dvě místa, která má pro sebe v letadle rezervována, nejsou oddělena uličkou, což se mu prý už stalo. Do knihy hostů pak pan Yarborough mimo jiné napsal: „Díky za skvělý pokoj a za vaše služby. Těším se na svůj příští pobyt u vás.“

www.hoteladria.cz

Archiv vydání

2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001

AKTUÁLNÍ ČÍSLO
VŠUDYBYL 05/2019
05/2019 číst aktuální číslo
Czech specials new