Mezinárodní mistrovství Česka Gastro Junior Brno – Bidfood Cup 2018
04. 03. 2018
Budoucí profesionální kuchaři, cukráři, číšníci, baristé a barmani z devětatřiceti středních škol a odborných učilišť Česka, Itálie, Rakouska a Slovenska soutěžili 18. až 21. ledna 2018 na brněnském výstavišti. Dvě divácká pódia otevřela mezinárodní mistrovství veřejnosti, která sledovala výkony přibližně stovky finalistů komentované Markétou Hrubešovou.
V kategorii kuchař loňské vítězství obhájil
Vojtěch Petržela z Hotelové školy, Vyšší odborné školy hotelnictví a
turismu a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky Poděbrady. Na
druhém místě skončil Jan Žídek ze Střední školy gastronomie a služeb,
Liberec. Na třetím pak loňský stříbrný medailista Josef Stružík ze
Soukromé hotelové školy Bukaschool, Most.
V kategorii cukrář získal první místo Vladyslav
Rjasnyj ze Střední školy gastronomické a hotelové, Praha 4 – Braník,
druhé místo vybojovala loňská vítězka Botakoz Ajpkaljeva ze Střední
školy obchodu, řemesel a služeb a Základní školy, Ústí nad Labem.
Třetí skončila, stejně jako loni, Tereza Nováková ze Střední školy
společného stravování Ostrava-Hrabůvka.
V kategorii číšník – servírka zvítězila
Eliška Syrůčková ze Střední školy Brno, Charbulova. Druhé místo obsadil
Dominik Šafr z Bohemia – Hotelové školy a Střední pedagogické školy a
Základní školy, Chrudim, jako třetí se umístila Dominika Hoffmannová ze
Soukromé hotelové školy Bukaschool, Most.
V kategorii barista, která poměřovala umění
přípravy kávy, zvítězila Veronika Šnajdrová ze Střední školy
gastronomie a farmářství Jeseník, druhý byl Ondřej Kaňka ze Střední
odborné školy a Středního odborného učiliště, Polička. Třetí
příčku obsadila Nicola Carajiová ze Soukromé hotelové školy
Bukaschool, Most.
V kategorii barmanů se vítězem stal Michael Šebela
z Bohemia – Hotelové školy a Střední pedagogické školy a Základní
školy, Chrudim. Druhá byla Markéta Grimmová z Hotelové školy, Frenštát
pod Radhoštěm. „Bronz“ si odnesla Eliška Pivoňková z klánovické
Střední školy hotelnictví a gastronomie SČMSD Praha.
Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů
České republiky a kontinentální ředitel Světové asociace kuchařů WACS,
o této události řekl: „Gastro Junior Brno – Bidfood Cup je
největší a nejkrásnější gastronomická soutěž, která se
v současnosti v Česku pořádá. Tento čtyřdenní maraton přinesl
kouzelné chvíle.“