Menu

Medovina - zdroj života, moudrosti, odvahy a síly

27. 11. 2005

Medovina je od nejstarších dob považována za zdroj života, moudrosti, odvahy a síly. Keltové, Dákové, Židé, Germáni, Slované, Hunové i další národy ji považovali za svůj národní nápoj. Majitelku firmy NATUREL paní Petru Kurlandovou jsem oslovil v hotelu Falkensteiner Maria Prag, neb zde v rámci Koktejl party ligy pro cestovní ruch prezentovala právě medovinu. Proč jste se v ní rozhodla podnikat?
Začalo to tím, že jsem ochutnala kvalitní přírodní medovinu nestora jihomoravských včelařů pana Skřivánka a díky ní si uvědomila, že něco takového je potřeba dostat mezi lidi. Za pomoci přátel jsem začala hledat i další kvalitní výrobce uplatňující receptury, při nichž nedochází ke znehodnocování medu chemikáliemi, řepným cukrem apod. Takto vyráběná medovina si zachovává léčebné účinky medu a bylin v něm obsažených. Medovinu, s níž obchodujeme, produkují vesměs malí výrobci nebo malé rodinné výrobny. Ti umění její výroby zpravidla převzali po předcích a sami se jí dlouhá léta zabývají. Nesmím zapomenout na Ing. Sznapku, který medová vína vyrábí podle historických receptur z různých území současné Evropy (Bojarská – pravděpodobně z Litvy, Dzierzoň – Polsko). Díky kvalitě medoviny řadu let úspěšně konkurujeme „té“ průmyslově produkované, jež má díky konzervantům, lihu a dalším přísadám jinou charateristiku. Tzv. „medoviny“ švestková, kokosová, mandlová, ořechová atd. nemohou být medovinami a vůbec ne přírodními, už proto, že medovina je zákonem specifikována jako tzv. „tiché víno“ a vzniká kvasným procesem stejně jako víno.

Kromě vašich medovin jsem chutnal i tzv. „Žihadlo“.
Receptura tohoto nápoje pochází z monastýru v balkánském pohoří Pelister. Mniši jej tam odnepaměti vyrábějí jako lektvar na zlepšení srdeční činnosti, krevního oběhu a funkce trávicího ústrojí. Vlastníkem receptury je Ing. Žonerčík. Na českém trhu se "Žihadlo"prodává cca 14 let. Vyrábí se macerováním vybraných bylin v jemném alkoholu a do tohoto polotovaru se za studena přimíchává med, propolis a mateří kašička.

Co podle vás vede k renesanci medoviny?
Chuť a její blahodárné účinky. Užívání medoviny ve Velkomoravské říši zmiňují arabský cestovatel a obchodník Ibn Rozteh a Peršan Gurdézi. Ne náhodou byla v našich zemích nejrozšířenějším kvašeným nápojem. Teprve Karel IV. medovině připravil osudnou konkurenci, když u nás zavedl pěstování vinné révy. Jako správný státník ale spolu s dekretem o vinařství udělil „medařům“ daňové prázdniny. Víno sice chuťově nemohlo medovině konkurovat, avšak ani medovina vínu svými výrobními náklady. Renesance medoviny je dána nejen příklonem ke zdravému životnímu stylu a konzumaci ekologicky produkovaných potravin, ale i jistým (možná trochu módním) trendem návratů k našim keltským a slovanským kořenům.


www.naturel.cz

Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001

hotel petrovy kameny
Čejkovice
chata Vilemína