Menu

Luxusní řada vín New Cross a New Age

15. 05. 2014

S místopředsedou představenstva Templářských sklepů Čejkovice Ing. Pavlem Pastorkem se potkáváme 9. dubna 2014.
Pane inženýre, na společenském plesu družstva COOP jsem se setkal s vaší novou řadou vín Diamond Collection, která je až k neuvěření krásně adjustovaná.
Naše firma přišla s remodelingem jednoho typu adjustáže, a výsledek jsme nazvali Diamond Collection. Etiketa je opatřena stylizací diamantů, které jí dodávají nekonvenční tvář. Je to naše nejvyšší řada vín, jež zahrnuje několik odrůd – pozdních sběrů vybraných partií – a je určena pro privátní klientelu, pro lepší vinotéky a vysokou gastronomii, tedy hosty renomovaných hotelů a restaurantů. Řada Diamond Collection jde vybraným odběratelům a distribuce jejích vín probíhá prostřednictvím sítě našich obchodních zástupců, která pokrývá celou Českou republiku.

Zúčastňujete se řady vinařských soutěží a výstav.
A naše vína na nich nepropadají. Konkrétně tohle víno Diamond Collection, na které se díváme, sauvignon pozdní sběr ročníku 2012, bylo oceněna na Vinexu 2013 a na výstavě v rakouském Poysdorfu. Kvalita našich vín i jejich adjustáže je na vysoké úrovni. Ke zvýraznění řady Diamond Collection významně přispívá nápadité uplatnění světově uznávaného českého skla: jednak designově unikátní lahve z černé skloviny, jednak krystalů českého broušeného skla. I v tomto případě spolupracujeme s výhradně českým výrobcem, jabloneckou Preciosou, která po světě šíří slávu našeho skla v podobě proslulé bižuterie.

Templářské sklepy Čejkovice, vinařské družstvo, jsou jedním z největších výrobců a dodavatelů vín vyrobených z hroznů pěstovaných ekologickým způsobem.
V Česku je ale prodej biovín obrovským problémem. Přispěly k němu i nedávné spory v Evropském parlamentu, který jasně nerozhodl o obsahu jediného schváleného konzervantu vína – kysličníku siřičitého. Z toho důvodu nebylo některá vína možné označovat jako biovína. Další velká potíž je v tom, že byznys s biopotravinami je v našem státě „v plenkách“. Celá řada zákazníků, kteří vyznávají životní styl bio a jsou ochotni platit větší peníze za biopotraviny, odmítá alkohol jako takový. Nekupují tedy ani víno. To všechno jsou důvody, které v souhrnu stojí za tím, že prodeje biovín v České republice jsou velmi nízké. Proto Templářské sklepy Čejkovice přestaly označovat vína vyrobená z hroznů z biovinic emblémy bio, navzdory tomu, že splňují veškeré podmínky příslušné certifikace. Raději jsme vytvořili dvě nové samostatné řady: New Cross a New Age. Mají etiketu, která klasická templářská vína téměř nepřipomíná. Ochranná známka je omezena pouze na sklovinu. S největší pravděpodobností jsme jediní nebo jedni z mála, kdo na vína používá černé láhve, což má své zdůvodnění, protože vínu světlo neprospívá. Prostřednictvím řad New Cross a New Age představujeme interspecifické odrůdy révy, které k ochraně proti houbovým chorobám potřebují mnohem menší počet ochranných zásahů postřikem. Jednoduše řečeno, běžné odrůdy se během vegetace ošetřují pětkrát, kdežto u těchto stačí dva postřiky.

Čím stříkáte?
V Česku dosud dominuje používání chemických přípravků se všemi negativy, o kterých se ví. V poslední době už jsou ale dostupné i přípravky vyrobené z přírodních látek. Jedná se o postřik obsahující olej z pomerančové kůry nebo vyrobený z mořských řas či z mléka kokosových ořechů. Jejich nevýhodou oproti průmyslovým chemikáliím je, že jsou dražší. Takže tím, že naše společnost na sto hektarech v roce 2013 použila tyto přírodní přípravky, jsme si zvýšili výrobní náklady, které se nám vrací „pouze“ ve formě spokojenosti zákazníka. Nepromítají se ale do vyšší ceny vín. Zde se nabízí téma pro naše zákonodárce a zodpovědné činitele – zamyslet se nad tím, jakým způsobem v rámci ozdravení životního prostředí a zdravého životního stylu mezi zemědělci podpořit používání přírodních ekologických přípravků. Sečteno a podtrženo, ideální by bylo zavedení přímých dotací na jednotlivé přírodní ekologické přípravky, a ne na to, že někdo má X hektarů jakoby bio sadů. Takový vinař nicméně dotace dostává, protože jeho pozemek má status bio sadu, byť na něm není takřka žádná produkce.

V době burčáků jsem u vás v Čejkovicích absolvoval zážitkový prohlídkový okruh. Podmanivou atmosféru historických templářských sklepení a ochutnávku vín svým přístupem a odborným výkladem umocnila paní Raichmanová.
Fenomén degustací u nás, v Templářských sklepích Čejkovice, je opravdu zvýrazněn mistrovským průvodcovstvím paní Raichmanové, která návštěvníkům dokáže velmi zajímavě představit jak historii templářských sklepů, tak naše vinařské družstvo a jeho produkci. Prohlídky a degustace děláme v průběhu celého roku. Samozřejmě, období burčáku je pro návštěvníky nejlákavější. Česko je jednou z mála zemí, kde je poptávka po burčáku, s kterým se ve světě jen tak nesetkáme. Fenomén burčáku je národní záležitostí Česka, trochu Slovenské republiky a okrajově Spolkové republiky Rakousko, kde burčáku říkají příslovečně sturm (bouře). Období burčáku je velmi krátké. Burčák je burčákem pouze několik hodin. Nicméně v našem vinařství, které má sklizňovou kampaň trvající několik týdnů, lze chutnat nefalšovaný burčák po celou její dobu.



Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001

AKTUÁLNÍ ČÍSLO
VŠUDYBYL 02/2020
02/2020 číst aktuální číslo
Czt