Menu

Lanýž je diamant kuchyně.
Alexandre Dumas

Lanýžové menu

Lanýže v restaurantu Lucullus

20. 11. 2010

V hotelu International Brno – Best Western Premier v restaurantu Lucullus měli 20. října 2010 kulinářskou událost. Čerstvé lanýže, které jim přímo z Itálie dopravil letecký speciál. Jedno z prvních povídání o nich jsem dělal s ředitelkou společnosti, která je vozí do Česka, paní Silvií Cortelazzi a reprezentantem její firmy Cortelazzi Praha Enricem Prozerem (viz www.e-vsudybyl.cz, článek „Pro Italy je jídlo potěšením života“). Enrico na dotaz, jak se lanýže hledají, řekl: „Za pomoci psů a vepřů. U psů to nebývá výjimečná rasa. Nejlepší bývají pouliční směsky. Dokáží vyhledat lanýže v hloubce až půl metru pod zemí. Narozdíl od vepřů jsou přátelštější, protože je neponičí, kdežto prase musíte ve finále přeprat.“
Touto reminiscencí jsem zahájil rozhovor se zástupcem šéf­kuchaře hotelu International Brno – Best Western Premier panem Rudolfem Pospíšilem.
Je to tak. Problém do šedesátých let minulého století, kdy se vepři k hledání lanýžů hodně používali, byl, že prasata byla tak rychlá, že lanýž často sežrala. I proto se dnes používají především psi. Dostanou jinou odměnu, a lanýž zůstane celý. Lanýže rostou v oblasti italsko-francouzských hranic Piemont, Umbra. Známy jsou čtyři druhy. Letní lanýž, který roste od května do října. Po letním nastupuje podzimní, neboli burgundský, který jsme tu měli my, a potom přichází zimní lanýž neboli bílý, alba lanýž, který je nejdražší. Jeho kilo se prodává za 80 až 90 tisíc korun. Cena černého letního lanýže se pohybuje kolem 35 tisíc Kč za kilogram. Do Česka je ale importována i náhražka z Číny, čínský lanýž. Pozor na to! Jeho kilogram stojí necelé 2 tisíce Kč. Avšak nejen cenou, ale i chutí a dalšími vlastnostmi je od italských lanýžů výrazně odlišný.


 

Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001