Menu

Menu hodnocené porotou:
Celkové menu (absolutní vítěz)

  1. Koleje a menzy Univerzity Karlovy – Hradec Králové
  2. Studentenwerk Dresden
  3. Koleje a menzy Univerzity Karlovy – Praha

Moderní pokrm – jehněčí hřebínek (hlavní surovina)

  1. Koleje a menzy Univerzity Karlovy – Hradec Králové
  2. Žilinská univerzita v Žilině
  3. Studentenwerk Dresden

Moderní chutný bezmasý pokrm s chřestem (hlavní surovina)

  1. Technická univerzita v Košicích
  2. Koleje a menzy Univerzity Karlovy – Hradec Králové
  3. Koleje a menzy Univerzity Karlovy – Praha

Bezlepkový dezert obsahující bílý jogurt

  1. Koleje a menzy Univerzity Karlovy – Praha
  2. Studentenwerk Dresden
  3. Technická univerzita v Košicích

Cena rektora Univerzity Karlovy:
Za inovativní, neotřelý a odvážný přístup k dezertu
Univerzita Komenského v Bratislavě

Soutěžní jídlo hodnocené veřejností:
Zapečený bramborový pokrm
Koleje a menzy Univerzity Karlovy – Plzeň

Kuchařská soutěž o nejlepší menzu 2019

25. 07. 2019

S ředitelem Kolejí a menzy Univerzity Karlovy v Praze Jiřím Macounem se potkáváme 21. května v Praze v MAKRO akademii Stodůlky na Kuchařské soutěži o nejlepší menzu 2019.
Kolikátý to bude ročník, pane řediteli?
Pátý. Úplný začátek soutěže vyplynul ze záměru držet kvalitu gastronomických služeb menz na co nejvyšší úrovni. První aktivitou, od které se vyhlášení soutěže odvinulo, byl vzdělávací program pro pracovníky našich gastronomických provozů, který jsme realizovali ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky. V rámci praktických seminářů členové národní reprezentace kuchařů a cukrářů a další špičkoví odborníci kuchaře Univerzity Karlovy seznamovali s aktuálními a nastupujícími světovými trendy, s novými způsoby zpracování surovin, s přípravou a servírováním pokrmů tak, aby jídlo bylo i esteticky přitažlivé.
Když jsme měli vzdělávací cyklus za sebou, přišlo mi škoda nedat gastronomickým týmům našich menz šanci se předvést. První ročník soutěže tak byl interní záležitostí v rámci Univerzity Karlovy. Tento formát byl úspěšný. Zájem zúčastnit se naší soutěže projevili partneři se Studentwerk Dresden. Zrovna tak menza Technické univerzity v Košicích. Následující ročníky soutěže už proto byly mezinárodní a zájem vysokoškolských menz konfrontovat um svých kuchařů a cukrářů s obdobně specializovanými týmy dál rostl. Loni se tak soutěže zúčastnil také tým menzy Žilinské univerzity v Žilině a letos se připojila i menza Univerzity Komenského v Bratislavě. Letošní ročník byl proto obsazen třemi soutěžními týmy ze Slovenska, jedním z Německa, týmem menzy Technické univerzity v Liberci a třemi týmy Univerzity Karlovy, protože naše menzy máme v Hradci Králové, v Plzni a Praze.
Absolutními vítězem letošního ročníku soutěže se dle odborné poroty, jejímž předsedou byl kontinentální ředitel Světové asociace kuchařských organizací WACS a prezident Asociace kuchařů a cukrářů České republiky Miroslav Kubec, staly Koleje a menzy Univerzity Karlovy – Hradec Králové. Soutěž byl přístupná veřejnosti, která hodnotila soutěžní jídlo: zapečený bramborový pokrm. Ten nejlepší se podle ní povedl Kolejím a menzám Univerzity Karlovy – Plzeň.


 

Archiv vydání

2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001

AKTUÁLNÍ ČÍSLO
VŠUDYBYL 05/2019
05/2019 číst aktuální číslo
Restaurace Novoměstský pivovar
Czech specials new