Menu

Koníček osedlaný na celý život

01. 02. 2002

Ruku v ruce se snoubí teorie s praxí, a přece je to docela něco jiného než sbírání vědomostí ve školních škamnách. Důvod? Jde o prestiž, o to být lepší než můj spolužák, dokázat především sám sobě, že už něco umím. A o tom to je…

Ve Středním odborném učilišti U Krbu v Praze 10 – Malešicích jsou soutěže důležitou součástí přípravy budoucích číšníků, cukrářů a kuchařů. Pro ty posledně jmenované se před nedávnem zvedla opona klání, které mělo jedinou podmínku – použít špenát či tvaroh při přípravě studeného pokrmu ve dvou verzích – degustační a aranžované přímo na prostřené stoly v jídelně učiliště. Možná vám chybí receptura, ta však byla výhradně plodem fantazie účastníků. Odborná porota při konečném hodnocení samozřejmě oceňovala dodržení soutěžních podmínek: vzhled, nápaditost a úpravu včetně aranžmá. Na jednom ze stolů byla jako součást aranžmá k vidění i láhev červeného vína v hodnotě 8000 Kč, leč největší úskalí představovala chuť pokrmu. A právě ta mnohé účastníky nakonec odsunula z vítězných příček. Důležitým aspektem při prezentaci byl název výrobku. Měl vyjadřovat použité suroviny, jeho povahu či chuťové vlastnosti, neboť host je tvor zvídavý. O originální pojmenování tak nebyla nouze. Palmu vítězství si odnesl Jaroslav Šebánek, žák druhého ročníku, leč slova uznání zaslouží všichni. Zvítězit chtěl určitě každý, ale zároveň každý všem jasně řekl: „Kuchařina není jen řemeslo, ale koníček, kterého jsem si na celý život osedlal.“ Však se v očích ředitelky Středního odborného učiliště Mgr. Hany Líbalové zračila nelíčená radost a zdravé sebevědomí. Nad tím, že má kolem sebe nejen schopné a učenlivé žáky, ale také pedagogy a mistry odborného výcviku, kteří dovedou podobné akce zorganizovat. V letošním roce to potvrdili již počtvrté.
-mih-

Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001