Menu

Šéfkuchař Francouzské a Plzeňské restaurace v Obecním domě v Praze Jan Horký se narodil v roce 1981 v Českých Budějovicích. Po absolvování Školy hotelnictví a gastronomie hotelu International v Praze nastoupil již během nástavbového studia v roce 1999 do restaurace Rybí trh, kde se posléze stal zástupcem šéfkuchaře. V roce 2003 začal vařit v restauraci Flambée. V roce 2004 se stal šéfkuchařem restaurace Červená tabulka. V roce 2006 zástupcem šéfkuchaře Francouzské a Plzeňské restaurace v Obecním domě, v roce 2007 pak šéfkuchařem restaurace Zlatá Praha. Je členem Asociace kuchařů a cukrářů ČR a už osm let členem národního týmu kuchařů a cukrářů ČR. Působí jako asistent lektora Kulinářské akademie ČR. Absolvoval stáže v hotelu Lallit v indickém Dillí, v hotelu InterContinental v Madridu, v hotelu Hyatt v Hongkongu, v hotelu Pan Pacific v Singapuru a v hlavním sídle OSN v New Yorku v USA.
V roce 2002 získal bronzovou a stříbrnou medaili na výstavě Expogast Luxembourg. V roce 2003 přivezl dvě stříbrné medaile z mistrovství světa v Skotsku. V roce 2004 mu bylo uděleno ocenění Magdaleny Dobromily Rettigové za zásluhy pro gastronomii a s českým juniorským národním týmem vybojoval dvě stříbrné medaile na kuchařské olympiádě v německém Erfurtu. V roce 2005 přestoupil do seniorského týmu. Na mistrovství světa ve Skotsku získal dvě stříbrné medaile a s národním týmem stříbrnou medaili na mistrovství světa v Basileji. V roce 2006 při vyhlašování Kuchaře roku České republiky obsadil 3. místo v seniorské kategorii. Na Culinary Chalenge v Singapuru vybojoval s národním týmem stříbrnou medaili. V roce 2007 získal stříbrnou medaili na mistrovství světa v Chicagu. V roce 2008 sesbíral zlatou a stříbrnou medaili ve Světovém poháru na Kypru, dvě stříbrné a dvě bronzové medaile na IKA Erfurt a byl vyhlášen Kuchařem roku České republiky. V roce 2009 se stal kapitánem národního týmu kuchařů a cukrářů ČR. V roce 2010 vybojoval stříbrnou a bronzovou medaili na FHA Culinary Chalenge Singapore. Ve stejném roce si jej vybral americký prezident Barack Obama, aby vytvořil menu a se svým týmem připravil večeři, kterou v rezidenci velvyslance USA v Praze podával dvanácti prezidentům evropských zemí.

Jan Horký šéfkuchařem Francouzské a Plzeňské restaurace v Obecním domě v Praze

27. 10. 2013

S šéfkuchařem Francouzské a Plzeňské restaurace v Obecním domě v Praze Janem Horkým se potkáváme 10. září 2013.
Pane Horký, náš rozhovor bude otištěn na téže dvoustraně jako fotoreportáž z 39. ročníku výstavy Země živitelka v Českých Budějovicích, kterou zahajoval prezident České republiky Miloš Zeman. Není tajemstvím, že váš tým pro něho zajišťuje catering.
Ano, kuchyně Francouzské a Plzeňské restaurace v Obecním domě je jeho hlavním dodavatelem obědů a večeří, a jsme na to patřičně hrdí.

Jste kapitánem národní reprezentace kuchařů a cukrářů ČR.
Do národního týmu jsem se dostal po několika letech působení v národním juniorském týmu. Díky reprezentaci jsem mohl poznávat, jak gastronomii dělají ve světě. Jaké jsou nejmodernější trendy. Setkávat se s novými surovinami, technikami úpravy surovin atd.

Proč jste se začal věnovat kulinářskému řemeslu?
Protože mě bavilo a neustále baví. Práce s lidmi, se surovinami a vším, co se týká kuchařiny. Kombinovat a zkoušet nové suroviny, vymýšlet… Naplňuje mne, že hosté oceňují, co pro ně uvařím. Když jsem dostal nabídku stát se šéfkuchařem Francouzské a Plzeňské restaurace v Obecním domě, moc dlouho jsem se nerozmýšlel. Byla to pro mne výzva i proto, že už jsem tu kdysi pracoval už jako učedník, a vzhlížel k šéfkuchaři a starším kolegům jako k výrazným autoritám. Navazuji na jejich práci, aby hosté byli maximálně spokojení. Mám tu čas chodit „na plac“ a hovořit s hosty o dost víc, než jsem měl v předchozích zaměstnáních. To je to, co mne naplňuje a motivuje stále něco tvořit a vymýšlet i ve svém volnu. Když vám hosté řeknou, že to bylo super, úžasně to potěší. Do kuchyně se pak vracím nabitý novou energií.



Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001

Česká chuťovka
ahr - volba