Menu

Jak má chutnat naše pivo

29. 11. 2016

Největšími turistickými magnety bývají proslulá místa. Nepochybně se k nim řadí i Plzeň, kde sídlí pivovar, který světu přinesl pivo plzeňského typu – světlý, spodně kvašený ležák zlatavé barvy a krémově bílé pěny. Pilsner Urquell inspiroval více než 70 % ve světě vyráběných piv, která tak nesou označení pils, pilsner nebo pilsener. S manažerem turismu a tradic Plzeňského Prazdroje Rudolfem Šlehoferem jsme se první listopadový den setkali v ležáckých pivovarských sklepích.
Potkáváme se v šalandě, salonku ukrytém v labyrintu pivovarských sklepů, které byly pod pivovarem budovány od roku 1839. Nad námi je osm metrů pískovcové skály, moderní a historická varna Plzeňského Prazdroje. Šalandy jsou velmi oblíbené, díky atmosféře a nefiltrovanému a nepasterizovanému pivu Pilsner Urquell čepovanému přímo z ležáckých dubových sudů a výbornému cateringu. Pivovarské šalandy jsou díky velkému ohlasu dvě. První, bednářská, je pro pětadvacet hostů, větší sibiřská šalanda pak pro padesát, což odpovídá kapacitě autobusu. Návštěvníci a klienti Plzeňského Prazdroje však kromě prohlídkové trasy a restaurace využívají také Konferenční a společenské centrum SECESE, které bylo právovárečníky vystavěno v roce 1908 jako reprezentační prostory určené pro valné hromady a přijímání návštěv.

Nejvíc akcí pro veřejnost pořádáte přes léto pod širým nebem na pivovarském nádvoří.
Jmenovat mohu Pilsner Fest, Léto v Prazdroji, ale také farmářské trhy, sjezdy veteránů nebo koncerty kapel a festivaly. Unikátní prostory Konferenčního a společenského centra SECESE žijí v létě svatbami. Na podzim, v zimě a na jaře pak MICE akcemi – konferencemi, semináři, firemními večírky, kulturními a společenskými událostmi. Pro letošní rok tam chystáme cyklus koncertů, jež budou mít na Plzeň neobvyklý formát. Nabídneme výběr z jazzu, swingu, blues nebo třeba stand-up comedy. Celkový zážitek doplní plzeňské pivo a kulinářský raut. Zahájení cyklu akcí proběhne 22. listopadu 2016, kdy v Konferenčním a společenském centru SECESE bude vařit národní tým kuchařů a cukrářů ČR své olympijské menu inspirované dobou Karla IV. Právě jím pak bude náš národní tým reprezentovat Česko na kuchařské olympiádě v Erfurtu.

Plzeňský Prazdroj zastřešuje i další pivovary.
Nošovický Radegast a „za humny“ Prahy ležící Pivovar Velké Popovice, které jsou taktéž otevřeny veřejnosti. A to jak domácím, tak i zahraničním turistům. Oba pivovary rovněž pořádají tradiční akce, speciální prohlídky a zážitkové programy, které každý rok přilákají tisíce lidí. Návštěvníci zde dostanou spoustu informací o našich pivech a značkách, jejich historii, o výrobě piva a surovinách, z nichž se vaří. Zejména cizincům pak při té příležitosti umožňujeme okusit, jak má správně chutnat naše pivo.



Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001