Menu

Morkové řezy
Na morkové řezy je potřeba: 6 kusů žemlí, 140 g morku, 2 lžíce polohrubé mouky, 50 ml třešňovice, 100 g moučkového cukru,140 g mandlí, 140 g cukru, 4 žloutky, 400 ml smetany a špetka skořice s citronovou kůrou. Z ingrediencí vyrobená směs se plní do kostí a zapéká na 180 °C. Přesný postup najdete na www.jakchutnapraha.cz.

Jak chutná Praha podle vás?

17. 04. 2011

Pražská informační služba
ve spolupráci s Pražským kulinářským institutem a Asociací českých cestovních kanceláří a agentur začátkem roku vyhlásila jedinečnou kulinářskou soutěž Jak chutná Praha. „Nehledáme svíčkovou na sto způsobů ani guláš se čtyřmi druhy knedlíků. My se ptáme po receptech z doby, kdy se v Praze jedli šneci, lososi a chřest, proslulost metropoli dělaly buřty – taliáni. Tím je naše soutěž zcela unikátní,“ zněla slova Lucie Ramnebornové, ředitelky Pražské informační služby při zahájení soutěže.
Své recepty mohla veřejnost zasílat do konce března. Následně z nich Roman Vaněk, zakladatel Pražského kulinářské institutu, vybral dvacet nejoriginálnějších. „Při výběru jsem myslel hlavně na to, aby soutěž splnila svůj účel a pomohla udělat z české gastronomie tu sexy holku, kterou kdysi bývala, a konečně jsme se zbavili té obstarožní dámy v šedých šatech, kterou je dnes,“ okomentoval Roman Vaněk svou volbu.
V pondělí 4. 4. 2011 zasedla v zámeckém areálu Ctěnice porota složená z řad gastronomických špiček a osobností veřejného života, aby vybrala prvního vítěze, který získá zájezd do Itálie pro dvě osoby. Tím se stala paní Klokočová se svým receptem na Morkové řezy.

Slovo dostane veřejnost
Soutěž ale nekončí. Nyní dostane slovo veřejnost. Hlasovat pro jeden z dvaceti receptů mohou lidé na stránkách www.jakchutnapraha.cz až do konce května. Autor nejlepšího receptu si ze soutěže odnese poznávací zájezd do Paříže pro dvě osoby. Ochutnat vybraná jídla můžete i vy, a to na Velikonočních trzích na Staroměstském náměstí, které začínají v sobotu 9. dubna. Po celý měsíc se na stánku Jak chutná Praha budou vařit jídla z původní pražské kuchyně.
„Nabídneme recepty také restauracím, abychom tím podpořili gastroturistiku, ta nyní hýbe cestovním ruchem,“ vysvětlila další přínos soutěže Lucie Ramnebornová.



Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001