Menu

Investice do mycího stroje jednou z nejdůležitějších

05. 02. 2005

Firma Citus dodává zařízení a služby pro gastronomii, rychlé občerstvení, obchody a chlazení. Od poradenství, projektů až po realizaci záměru zajišťuje:
vybavení pro restaurace, vinárny, hotely, motoresty, kavárny, bary, školní a závodní velkokuchyně, shopy čerpacích stanic a další;
vybavení pro fast food restaurace, tradiční rychlá občerstvení, pizzerie, bufety a kiosky, rychlá občerstvení u čerpacích stanic;
vybavení supermarketů, prodejen a shopů čerpacích stanic chladicím a mrazicím nábytkem a příslušenstvím.
A protože prý poslední prezentace firmy Citus ve třetím vydání Všudybylu 2004 zafungovala, požádal mě její majitel, pan Josef Dvorský, zdali by Všudybyl mohl svým čtenářům přinést prostřednictvím Vladana Dvorského, tedy juniora, něco osvěty o myčkách světového výrobce špičkového gastronomického vybavení Hobart Foster International, kterého tu na českém a slovenském trhu firma Citus zastupuje.

Hobart Foster International
je evropskou větví celosvětového výrobce gastronomického vybavení ITW Food Equipment Group. Své výrobky dodává do následujících segmentů gastronomického trhu:do hotelů, restaurací, maloobchodů, státní správy, rychlého občerstvení, nemocnic, pekáren a lodního vybavení. ITW (Illinois Tool Works) je americká korporace s více než šesti sty společnostmi ve více než padesáti zemích na celém světě.

Hobart
je celosvětový přední výrobce profesionálního vybavení na mytí nádobí, vaření a přípravu jídel. Továrny Hobart jsou v USA, Velké Británii, Německu, Francii, Číně, Kanadě a Brazílii.

Foster
je přední výrobce profesionálního chlazení ve Velké Británii. Továrny se nacházejí v Anglii ve městě Kings Lynn.

Vybavení gastronomickým provozům
Posláním Hobart Foster International je dodávat sériově vyráběné vybavení gastronomickým provozům skrze rozsáhlou síť specializovaných dealerů a distributorů, kteří zajišťují projekci, dodávku, instalaci, záruční a pozáruční servis a doplňkové služby. Hobart Foster International provozuje tuto distribuci v Evropě, na Středním východě, v Africe a jižní Asii. Sortiment této společnosti se dělí do několika kategorií:
mycí stroje (myčky na sklo a nádobí, podstolové, průchozí košové i pásové);
varné vybavení (sporáky, smažicí desky, pečicí pánve, kotle, tlakové pařáky, konvektomaty, grily, indukční sporáky, fritézy a vařiče těstovin);
přípravné vybavení (mixéry, hnětače, mlýnky na maso, pily na maso, škrabky brambor, nářezové stroje, krouhače).

Mycí stroje
Mycí stroj je jednou z nejdůležitějších součástí gastronomického provozu. Jeho výkonnost, kvalita mytí a spolehlivost ovlivňuje řadu důležitých oblastí fungování podniku včetně vizuální prezentace podniku (skvrny od vodního kamene, nedokonalé umytí atd.). Ve špičce totiž nemá obsluha čas kontrolovat každý kus nádobí, který zákazníkovi přinese, natož napravovat nedostatky mytí. Plynulý chod a kapacita (rychlost mytí) jsou opět důležité zejména ve špičce. Kvalitní mycí stroj snižuje náklady na provoz. Nejen na energie, ale i náklady na přídavnou lidskou práci, servis, případně ušlý zisk vzniklý odstavením myčky.
Proto je investice do mycího stroje jednou z nejdůležitějších. Na oplátku poskytuje úsporu prostoru (výkonný dražší stroj zvládne i větší nápor mytí, nemusí být dva stroje) a pracovní síly. Mycí stroje Hobart v tomto ohledu ovlivňují zmíněné oblasti fungování provozu pozitivně. Zásluhu na tom má koncept firmy Hobart. Díky kvalitě mytí (oplachová čerpadla, přesné dávkovače mycích a oplachových prostředků, změkčovače vody a filtrovací systém Genius-X) nedochází k chybám mycího procesu.

Genius-X
je čtyřfázový filtrovací systém.
První fáze – během mycího programu zachycuje velké kusy jídla.
Druhá fáze – rozbití velkých kusů jídla mycím procesem.
Třetí fáze – zachycení malých částeček ve filtru.
Čtvrtá fáze – probíhá mezi mycím a oplachovým programem. Částečky jídla a špinavá voda jsou odčerpány do odpadu.

Turbolator
Některé myčky jsou vybaveny mycím systémem Turbolator – čtyřpaprskové otočné mycí rameno ve spojení s vysokotlakým čerpadlem podává ty nejlepší mycí výkony. Výsledkem je o 30 % menší spotřeba vody a o 100 % více mycí síly.

Výkonnost
V situaci, kdy standardní ohřev nestačí, bývá v myčce zpravidla ještě přídavné těleso, které pomáhá rychle dohřát vodu na mycí teplotu. Tak je myčka rychleji připravena k opakovanému použití. Výkonná čerpadla pro mytí i oplach (použití vysokého tlaku vody) zkracují spolu s vyšší teplotou vody dobu potřebnou na jeden mycí cyklus. Délka mycího cyklu se liší dle druhu myčky a nádobí, na které je dimenzovaná. V případě podstolových myček jsou u sklenic nejkratší programy 60 vteřin a u bílého nádobí cca 90 vteřin. Sklopná myčka AMXX900 (s mycím systémem Turbolator) má nejkratší mycí program dokonce 52 vteřin pro sklenice i bílé nádobí při zachování kvality mytí.

Náklady provozu
Filtrovací systém Genius-X spoří vodu a tím i elektrickou energii potřebnou na její ohřev i sůl do změkčovače. Šetří lidskou práci, která patří k nejvyšším nákladům téměř každého provozu. Snižuje případné servisní náklady svou konstrukcí a diagnostikou. Diagnostika umožňuje technikovi rozpoznat závadu, aniž by musel myčku rozebírat, a díky své konstrukci jsou všechny důležité části myčky přístupné snadno a rychle. Konstrukce je přitom jednoduchá a celonerezová. Krásným příkladem jsou mycí ramena, která nemají odnímatelné tryskové hlavice, jež by se jinak mohly snadno ztratit. Trysky jsou místo toho vytvořeny prolisem v nerezovém rameni tak, aby nemohlo dojít k jejich ucpání. Jsou skutečným designérským mistrovským dílem, neboť díky jejich tvaru se dostává do každé trysky stejný tlak. Případná cizí tělesa se dají snadno vyjmout díky pryžovému víčku na konci každého ramene. U některých myček je k dispozici systém zpětného získávání tepla, kdy se voda vstupující do myčky ohřívá zbytkovým teplem vody jdoucí do odpadu. Tento systém šetří u některých velkých myček až 9kW elektrické energie za hodinu.

Široká paleta mycích strojů Hobart
Součástí koncepce mycích strojů Hobart je i jejich široká paleta. Podstolové myčky je možné vybírat z devíti typů, průchozí myčky ze sedmi typů a myčky na černé nádobí z osmi typů. Každý typ je dostupný v několika modifikacích. Samostatnou kategorii tvoří myčky s automatickým posuvem košů a pásové myčky, u kterých si zákazník může vybrat z nepřeberného množství kombinací a výkonů.

Další výhody myček Hobart:

snadné ovládání; koncept ovládání jedním tlačítkem; barevně rozlišené podsvícení signalizuje status myčky; zobrazení teploty stiskem jediného tlačítka; elektronická diagnostika závad; hlubokotažená mycí nádrž s externím ohřevem; zabraňování usazování nečistot; zabraňování tvorby vodního kamene na topných tělesech; aktivní ochrana proti poškození součástek; vstupní filtr čerpadla chrání před proniknutím cizích těles do čerpadla.

Systémová řešení
Někdy je s ohledem na rozsah provozu a místní podmínky třeba zvážit nejen optimální volbu myčky, ale i celého systému oběhu a skladování nádobí. I zde se dá uspořit čas, místo i pracovní síly. A v tom vám rádi poradíme.





www.citus.cz

Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001

AKTUÁLNÍ ČÍSLO
VŠUDYBYL 02/2020
02/2020 číst aktuální číslo