Menu

Inspirovala mě skvělá práce skvělých lidí, říká Patrik Bečvář

04. 03. 2018

S šéfkuchařem Francouzské restaurace Art Nouveau v Obecním domě v Praze Patrikem Bečvářem se potkáváme zhruba měsíc před dvacátým výročím provozování tohoto prestižního podniku společností FRENCH – REST, spol. s r. o., které vychází na 16. března 2018.
Pane Bečváři, jste členem národní reprezentace kuchařů a cukrářů, s níž se právě připravujete na mistrovství světa v Singapuru. To, že spolu s kolegy z národního týmu patříte k nejlepším kuchařům světa, asi oceňuje i Kancelář prezidenta republiky, pro kterou FRENCH – REST už patnáct let zabezpečuje catering.
Ano, naše společnost spolupracuje s Hradem, pro který cateringově zajišťujeme nejrůznější akce. Od návštěv představitelů cizích států po věci menšího rozsahu. Vaříme i přímo pro pana prezidenta. Catering zajišťujeme rovněž pro českou vládu a vládní instituce a také pro firemní a společenské eventy. To, že jsme takto poptáváni, je pro mě a náš tým vysoce prestižní záležitost.

Jak jste se dostal k profesi kuchaře?
Lidé ve třinácti čtrnácti letech zpravidla ještě pořádně nevědí, čím by chtěli být. Já se rozhodl pro kuchaře. Další vývoj samozřejmě hodně záleží na tom, kde se člověk učí. Mezi jakými lidmi. Já měl to štěstí, že jsem se učil tady v Obecním domě. Nezřídka tu trénovala národní reprezentace kuchařů a cukrářů, takže už v tomto raném stadiu jsem měl tu čest poznat, co je to vysoká gastronomie, což mne nadchlo. Inspirovala a motivovala mě skvělá práce skvělých lidí.

Koncem loňského roku došlo k obměně jídelního lístku Francouzské restaurace.
Ano, ten už jsem sestavoval já. Zaměřili jsme se na francouzskou kuchyni, ale neopomínáme ani prvky české. Podnik totiž navštěvuje řada cizinců a ptají se po „Czech Specials“. Proto tam například máme i kachní prso nebo jako příkroj vepřový bůček.
Máme koncept velmi zajímavých brunchů. První letošní byl zaměřen na gastronomii prvorepublikových restaurací, kdy se vracíme k odkazu významných pražských kuchařů a restauratérů první republiky. Pracujeme i na konceptu prezentace historie Francouzské restaurace. Sestavujeme seznam restauratérů a šéfkuchařů, kteří zde od jejího otevření do současnosti působili. A protože republika byla vyhlášena zde v Obecním domě, chystáme i další akce a gastronomické speciality připomínající toto sté výročí.

Jednatelem obchodní korporace FRENCH – REST je držitel ocenění Restauratér roku Ing. Jan Štěpánek.
Pan inženýr má vizi, s níž jeho společnost pokračuje ve zdejší víc než stoleté tradici prvotřídní gastronomie. To, že se tu v kuchyni, cukrárně i na place sešli špičkoví odborníci, je jeho zásluhou. Skvělý tým, bez kterého bych se neobešel a nemohl dělat tak náročně akce, jako Liver Cup nebo Český ples. Pan Štěpánek umožňuje, abychom se dál vzdělávali ve svých oborech. Dává prostor kreativitě jak nám kuchařům a cukrářům, tak servisu. Zkrátka má jasno, kam restauraci směrovat. Vyjíždíme tak i do regionů včetně zahraničních (kromě našich zejména do španělských, italských a francouzských), kde hledáme kořeny tradiční gastronomie a čerpáme inspiraci i v michelinských podnicích.

Jak si česká gastronomie stojí ve srovnání se světem?
Velmi dobře, což třeba mohu sledovat, když s národním týmem jezdíme po soutěžích. Že nás svět bere vážně, dokresluje i skutečnost, že v Česku máme už tři michelinské hvězdy. Je to i díky rostoucí kvalitě škol vychovávajících kuchaře a cukráře. Na soutěžích je vidět, že jejich žáky profese baví. Jsem proto přesvědčen, že špičkoví kuchaři a cukráři v Česku nevymřou.


Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001