Menu

Evropa u stolu

13. 04. 2014

„Všichni na jednom jevišti velikého světa stojíme, a cokoliv se koná, všech se týče.“ Pedagogický odkaz Jana Amose Komenského pomáhá naplňovat jeden z podprogramů Programu celoživotního učení, který nese jméno jiného světově uznávaného velikána, Leonarda da Vinci. Díky grantům, které získala klánovická Střední škola hotelnictví a gastronomie SČMSD Praha, se od roku 2007 do světa vypravilo již téměř padesát žáků. Zatím poslední realizovaný projekt, s názvem Podnebí a gastronomie, zavedl na tři týdny dvanáct žáků do Španělska a osm do Norska. Pracovali většinou v kuchyni a v obsluze hotelů. Díky výborné znalosti španělštiny a angličtiny se dva žáci ve španělské Andalusii uplatnili v recepci největšího hotelu ve městě Baeza. Jinou jedinečnou zkušenost nabídl třem žákům, kteří odjeli na stáž do norského Hamaru, majitel tamní vyhlášené prodejny ryb.
Pod [a1]stejným názvem se v obou zemích uskutečnila také stáž učitelů. Seznamovali se s výukou, absolvovali náslechy, navštívili pracoviště odborné praxe. Zatímco během praxe a stáže se žáci a učitelé nepotkali, při šíření informací o projektu spojili síly. Inspirací jim byla zkušenost z partnerské norské školy, kde jednou za měsíc pod názvem Open restaurant pořádají ve školní jídelně-restauraci večeře pro veřejnost. Vaří a obsluhují žáci a učitelé. Klánovická škola poprvé svou jídelnu-restauraci otevřela večer 19. března 2014. Úvodní Gastronomický večer byl ve znamení norské kuchyně, podle receptů z kuchařky, kterou sestavili norští učitelé a darovali našim pedagogům. Obsluhovali a na dotazy odpovídali žáci, kteří absolvovali stáž v Norsku. Při dubnovém Gastronomickém večeru pak ke sporákům a do obsluhy nastoupí žáci a učitelé, kteří sbírali zkušenosti v Andalusii. Vedle typické andaluské polévky gazpacho se v menu objeví i pokrmy z jiných částí Španělska včetně oblíbených tapas.
-ova-



[a1]Odsazení – nový odstavec

Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001

festival krumlov 34
czech semicon
food art festival