Menu

Evropa u stolu

13. 04. 2014

„Všichni na jednom jevišti velikého světa stojíme, a cokoliv se koná, všech se týče.“ Pedagogický odkaz Jana Amose Komenského pomáhá naplňovat jeden z podprogramů Programu celoživotního učení, který nese jméno jiného světově uznávaného velikána, Leonarda da Vinci. Díky grantům, které získala klánovická Střední škola hotelnictví a gastronomie SČMSD Praha, se od roku 2007 do světa vypravilo již téměř padesát žáků. Zatím poslední realizovaný projekt, s názvem Podnebí a gastronomie, zavedl na tři týdny dvanáct žáků do Španělska a osm do Norska. Pracovali většinou v kuchyni a v obsluze hotelů. Díky výborné znalosti španělštiny a angličtiny se dva žáci ve španělské Andalusii uplatnili v recepci největšího hotelu ve městě Baeza. Jinou jedinečnou zkušenost nabídl třem žákům, kteří odjeli na stáž do norského Hamaru, majitel tamní vyhlášené prodejny ryb.
Pod [a1]stejným názvem se v obou zemích uskutečnila také stáž učitelů. Seznamovali se s výukou, absolvovali náslechy, navštívili pracoviště odborné praxe. Zatímco během praxe a stáže se žáci a učitelé nepotkali, při šíření informací o projektu spojili síly. Inspirací jim byla zkušenost z partnerské norské školy, kde jednou za měsíc pod názvem Open restaurant pořádají ve školní jídelně-restauraci večeře pro veřejnost. Vaří a obsluhují žáci a učitelé. Klánovická škola poprvé svou jídelnu-restauraci otevřela večer 19. března 2014. Úvodní Gastronomický večer byl ve znamení norské kuchyně, podle receptů z kuchařky, kterou sestavili norští učitelé a darovali našim pedagogům. Obsluhovali a na dotazy odpovídali žáci, kteří absolvovali stáž v Norsku. Při dubnovém Gastronomickém večeru pak ke sporákům a do obsluhy nastoupí žáci a učitelé, kteří sbírali zkušenosti v Andalusii. Vedle typické andaluské polévky gazpacho se v menu objeví i pokrmy z jiných částí Španělska včetně oblíbených tapas.
-ova-



[a1]Odsazení – nový odstavec

Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001