Menu

Český kapr

01. 12. 2014

Gastronomická soutěž „Český kapr“, která se tradičně odehrává v areálu výstaviště v Českých Budějovicích, vstoupila 13. až 15. listopadu 2014 do devátého ročníku. Je určena pro zkušené kuchaře, ale také pro žáky odborných škol. Úkolem byla příprava čtyř porcí hlavního jídla s využitím kultovní potraviny – třeboňského kapra – v limitu 45 minut. V porotě zasedli výkonný ředitel Světové asociace kuchařských spolků pro oblast centrální Evropy a prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR Miroslav Kubec, člen národního kuchařského týmu Martin Svatek, pedagog Jihočeské univerzity České Budějovice Eduard Levý a kuchaři Petr Šíma a Oldřich Pítra. V kategorii juniorů zvítězila Adéla Bigasová, učeňka 3. ročníku táborské Střední školy obchodu, služeb a řemesel, která řekla: „Kuchařina mě baví. Praxi absolvuji ve školní restauraci Beseda. Nejvíc mi však dávají brigády. Chodím na ně o víkendech a také celé letní prázdniny. Až se vyučím, v každém případě zůstanu v gastronomii: buď najdu místo kuchařky v dobré restauraci, nebo budu dál studovat. Také přemýšlím, že bych si našla místo v cizině.“ Vítězství Jana Beneše v kategorii seniorů nebylo překvapením. Na stupni nejvyšším stál potřetí. Pracuje v proslavené restauraci U Štěpána ve Vojeticích u Sušice. Ředitelka soutěže Mirka Pítrová, předsedkyně šumavského regionu AKC ČR, vyjádřila při vyhlášení výsledků poděkování sponzorům a hlavním partnerům, Rybářskému sdružení České republiky a Gastrofestu České Budějovice.
Jindřich Žydek

Komisaře soutěže, pedagoga Ing. Eduarda Levého jsem požádal o krátké vyjádření.
Soutěžící jsou dobře připraveni. Zdravé ryby pro jejich soutěžní klání dodává naše Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity České Budějovice. Jsou to chuťově vynikající kvalitní kapři chovaní v rybnících s velkým množstvím přirozené potravy.
JK


 

Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001

AKTUÁLNÍ ČÍSLO
VŠUDYBYL 02/2020
02/2020 číst aktuální číslo
Czt