Menu

Český kapr

01. 12. 2014

Gastronomická soutěž „Český kapr“, která se tradičně odehrává v areálu výstaviště v Českých Budějovicích, vstoupila 13. až 15. listopadu 2014 do devátého ročníku. Je určena pro zkušené kuchaře, ale také pro žáky odborných škol. Úkolem byla příprava čtyř porcí hlavního jídla s využitím kultovní potraviny – třeboňského kapra – v limitu 45 minut. V porotě zasedli výkonný ředitel Světové asociace kuchařských spolků pro oblast centrální Evropy a prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR Miroslav Kubec, člen národního kuchařského týmu Martin Svatek, pedagog Jihočeské univerzity České Budějovice Eduard Levý a kuchaři Petr Šíma a Oldřich Pítra. V kategorii juniorů zvítězila Adéla Bigasová, učeňka 3. ročníku táborské Střední školy obchodu, služeb a řemesel, která řekla: „Kuchařina mě baví. Praxi absolvuji ve školní restauraci Beseda. Nejvíc mi však dávají brigády. Chodím na ně o víkendech a také celé letní prázdniny. Až se vyučím, v každém případě zůstanu v gastronomii: buď najdu místo kuchařky v dobré restauraci, nebo budu dál studovat. Také přemýšlím, že bych si našla místo v cizině.“ Vítězství Jana Beneše v kategorii seniorů nebylo překvapením. Na stupni nejvyšším stál potřetí. Pracuje v proslavené restauraci U Štěpána ve Vojeticích u Sušice. Ředitelka soutěže Mirka Pítrová, předsedkyně šumavského regionu AKC ČR, vyjádřila při vyhlášení výsledků poděkování sponzorům a hlavním partnerům, Rybářskému sdružení České republiky a Gastrofestu České Budějovice.
Jindřich Žydek

Komisaře soutěže, pedagoga Ing. Eduarda Levého jsem požádal o krátké vyjádření.
Soutěžící jsou dobře připraveni. Zdravé ryby pro jejich soutěžní klání dodává naše Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity České Budějovice. Jsou to chuťově vynikající kvalitní kapři chovaní v rybnících s velkým množstvím přirozené potravy.
JK


 

Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001