Menu

Celostátní kuchařská soutěž profesionálů Český kapr 2010

28. 10. 2010

Pětileté jubileum
slaví prestižní kulinářská akce JIHOČESKÝ KAPR. Hlavním úkolem soutěže je zpracování kapra do podoby moderního pokrmu. Kapr je chloubou jihočeské kuchyně. Světový trend gastronomie – návrat k regionální kuchyni – se prosazuje i u nás. Regionální kuchyně však nemůže existovat bez regionálních vstupních surovin a ambiciozní kuchař bez celoživotního vzdělávání. Díky agentuře CzechTourism, která rozjela projekt „Ochutnejte Českou republiku“, však má kapr nakročeno zakotvit do jídelních lístků. Partnery akce jsou CzechTourism a jihočeská sekce AHR ČR.

Největší regionální vzdělávací soutěž
Český kapr se každoročně koná v hotelu Zvíkov ve Zvíkovském Podhradí. Loni se soutěžilo v přípravě kapra na asijský způsob. Letos si bere na paškál klasiku – kapr v regionální kuchyni. Kapr jako typická česká surovina má oporu v projektu „CzechSpecials“ agentury CzechTourism. Skládá se ze dvou částí. Korespondenční odborná porota vyhodnotí fotografie jídla podávaného na bílém porcelánu, zpracované materiálové kalkulace pro pět porcí a technologické postupy přihlášeného jídla. Do finále bude pozváno šestnáct účastníků. Ti budou mít na přípravu jídla čtyřicet pět minut. Podmínkou je alespoň 150gramový filet pro jednu porci. Kritéria hodnocení: složení receptury, kalkulace, chuť, vůně, prezentace pokrmu, vizuální hledisko, organizace práce, dodržení časového limitu, technika, čistota pracoviště. V odborné porotě zasedají špičkoví šéfkuchaři.

Kuchařská show pro veřejnost
Český kapr je i společenskou akcí. V hotelové restauraci bude postavena kuchyně. Veřejnost uvidí profesionály přímo v akci. Účastníci i návštěvníci se tu setkají s řadou gastronomických odborníků a poznají nejnovější kulinářské trendy. Zajištěn je i přenos na velkoplošnou televizi. Připraven je bohatý doprovodný program.
Mirka Pitrová, ředitelka soutěže, sumava@akc.cz


Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001