Menu

Za zážitky a dobrodružstvím do Dominikánské republiky

04. 06. 2018

Dominikánská republika patří mezi nejvíce navštěvované destinace Karibiku. Pláže jsou pro většinu turistů hlavním důvodem, proč se sem vydat. Stále více návštěvníků přitom vyráží za poznáním i mimo plážová letoviska. Tento trend dokládají statistiky. Nejnavštěvovanějším výletním místem byl loni ostrov Saona, kam zavítalo 700 000 turistů. Koloniální památky v Santo Domingu si přijelo prohlédnout o 500 000 více návštěvníků.


„Podle údajů Centrální banky do Dominikánské republiky od ledna do dubna zavítalo 2 548 816 turistů, což je meziročně o 5 % více,“ uvádí Klára Hálková z Národního turistického úřadu Dominikánské republiky a dodává: „Podle výsledků průzkumu jsou pláže hlavním důvodem návštěvy pro 31,3 % dotazovaných, následuje z 17,4 % pohostinnost místních, z 12 % návštěva příbuzných, z 8,1 % cenová dostupnost destinace a ze 4,9 % pracovní důvody.“
Dopravní infrastruktura je v Dominikánské republice na velmi dobré úrovni. V zemi momentálně existuje přes osm tisíc kilometrů dopravních komunikací. Vláda každoročně investuje do oprav a výstavby nových silnic a dálnic. Letos se například renovují cesty v Punta Caně, kam se soustředí 80 % veškerých příjmů z turismu. Hlavní město Santo Domingo se brzy propojí s Baní, Barahonou a Pedernales, kde paralelně vznikají nové hotely. Před turisty se tak otevírají nové možnosti aktivní dovolené.

Výlety za zážitky
Dominikánská republika je výjimečná svou rozmanitostí. Nabídka, kam se vydat, je opravdu pestrá a pokud chcete zemi poznat blíže, doporučujeme strávit zde alespoň dva týdny. Pokud vás nelákají organizované výlety, ostrov můžete procestovat půjčeným autem, nebo místní dopravou. Na delší vzdálenosti mezi jednotlivými letovisky a městy využijte klasické autobusové linky (Caribe Tours, Metro Tours, Bávaro Express apod.), které jezdí v pravidelných časech podle jízdních řádů. Na kratší přesuny jsou ideální taxi, nebo minibusy gua-guas, které staví na zamávání a lístky se kupují u řidiče.

Zajímavá místa mimo hledáček turistů
Nádhernou nedotčenou přírodu a národní parky skýtají např. oblasti Montecristi a Samaná. Za vidění zde stojí mj. NP Los Haitises s jeskyní Fun Fun – největší v Karibiku. V jeskyni Cueva Religiosa u Agua Sabrosa můžete obdivovat dochovalé prehispánské petroglyfy. Na rozmezí provincie Samaná, Monte Plata a Duarte leží Laguna Cristal. Místo vyhledávají zejména kayakisté a kanoisté. Přesná hloubka laguny není známa, uvádí se okolo dvou set metrů. Z hory Montaña Redonda v Miches se nabízejí úžasné výhledy na pobřeží.
Okolí Jarabacoa – Constanza v pohoří Cordillera Central se přezdívá Dominikánské Švýcarsko. Po celý rok zde panují příjemné jarní teploty a nadmořská výška v průměru dosahuje 1 200 m n.m. Vydejte se na výlet např. do Ebano Verde – rezervace pojmenované po zeleném ebenovníku, který neroste nikde jinde na světě, nebo do národního parku Valle Nuevo k tzv. Kyklopově pyramidě, či na vrchol některé z okolních hor (Alto de la Bandera, Loma del Macho, Loma Alto, Tetero de Mejía aj.). V parku žije na 66 druhů ptactva, 48 druhů motýlů, 29 plazů a 17 obojživelníků. Osvěžit se můžete pod vodopádem Aguas Blancas (83 m).
Rájem na zemi můžeme nazvat panenské pláže Bahía de las Águilas u Pedernales, nebo Playa Blanca a Caobita u zátoky Bahía de Ocoa. Romantických zákoutí je v zemi spousta, není proto překvapením, že je vyhledávaná i jako svatební a líbánková destinace.
Na své si v Dominikánské republice přijdou také milovníci dobrodružství a sportů jako je golf, trekking, kiteboarding, rafting, nebo potápění. Z podvodních parků a současně top potápěčských lokalit stojí za zmínku La Caleta a Banco de la Plata, kam připlouvají v zimě na námluvy velryby.
Za koloniální historií se vydejte do Santo Dominga – nejstaršího města Ameriky, které je na Seznamu památek světového dědictví UNESCO. Do tajů výroby třtinového rumu vás zavedou v některé z palíren, v tabákové továrně vám předvedou proces ručního balení doutníků a na kakaové plantáži se dozvíte, jak se vyrábí lahodná čokoláda.

O Dominikánské republice
Dominikánská republika zabírá přibližně dvě třetiny ostrova Hispaniola, který se nachází jihovýchodně od Floridy. Po Kubě je druhou největší zemí v Karibském moři, kde se hovoří španělsky, a má velmi různorodou krajinu. Najdeme zde nekonečně dlouhé panenské pláže, tropické pralesy i horské oblasti. Cestovní ruch patří mezi nejrychleji rostoucí průmyslová odvětví v zemi. Dominikánská republika má pět hlavních turistických oblastí, kterými jsou Boca Chica – Juan Dolio, Punta Cana – Bávaro, La Romana – Bayahibe, Samaná – Las Terrenas a Puerto Plata – Cabarete – Sosúa. Do Dominikánské republiky je možné vycestovat kdykoliv. V letní sezoně od června do listopadu je klima vlhké s průměrnými teplotami okolo 32 stupňů, zatímco od prosince do května je více sucho a teploty se pohybují kolem 28 stupňů.
Připravila Simona Juránková.

www.godominicanrepublic.cz



Nepřehlédněte


Z domova Rozhovory

Plzeň – TURISMUS

Vždy jsem měla štěstí na lidi, kteří vnímali, že turismus k Plzni patří. Že je pro Plzeň nejen čím dál výraznější součástí image, ale i zdrojem...

20. 09. 2019

číst dál


Z domova Rozhovory

Přežije cestovní ruch kompetenční lobotomii?

Nechceme, aby v blízké budoucnosti turisté jezdili pouze do Prahy a Českého Krumlova. Zhodnocovat obrovský potenciál cestovního ruchu regionů Čech, Moravy a Slezska,...

26. 08. 2019

číst dál


Archiv