Menu

Žatec a Poperinge, partnerská města chmele

16. 09. 2019

               „Pivo, nápoj tento jest velice zdravý a velmi výživný, ducha našeho upevňuje a mysl utužuje a rozveseluje.
                                                                                  Tadeáš Hájek z Hájku



Se starostou belgického města Poperinge Christofem Dejaegherem se potkáváme na žatecké Dočesné 2019.
Pane starosto, Poperinge a Žatec jsou partnerskými městy už víc než půl století. Co je spojuje?
Chmel a láska k pivnímu řemeslu. Chmelnice v Poperinge a Žatci jsou celosvětově proslulé.

S Žatcem po celou dubu spolupracujete na výměnném studentské programu.
Tento program byl jedinečný. V té době bylo výjimečné, aby na komunální úrovni komunistická země spolupracovala se západní. V sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století určitě nebylo standardem cestovat z Československa na Západ. Dnes si jedním klikem zarezervujete letenku a můžete letět do nejrozmanitějších destinací po celém světě. Díky tomu se naše partnerské vztahy ještě víc prohloubily.

Jak probíhá spolupráce nyní?
Delegace Poperinge pravidelně navštěvují všechna naše partnerská města, Žatec nevyjímaje. Letos, 26. a 27. října, náš místní pivní klub pořádá už 25. ročník Poperinge Beer Festivalu. Kromě belgických pivovarů, jsme na něj pozvali pivovary z evropských partnerským měst. Slogan festivalu zní: „Ochutnejte naše pivo“. Tímto bych k nám chtěl pozvat obyvatele Žatce, a obyvatelům Poperinge dát možnost ochutnat žatecké pivo. Jedná se o velice originální festival, který během dvou dnů navštíví několik tisíc lidí.

Pane starosto, pozvete do Poperinge i ostatní čtenáře Všudybylu?
Určitě. Z Česka do Belgického království k nám do Poperinge je to okolo devíti set kilometrů, což není žádná velká překážka pro to podniknout zajímavý výlet. Máme překrásný pivovar, který se jmenuje Sint Bernardus. V jeho posledním patře je kavárna, ze které je překrásný výhled. Přirovnal bych jej k výhledu z žatecké Chmelové věže.



Starostu Poperinge pana Dejaeghera jsme v žateckém Chmelařském muzeu vítali společně s Vladimírem Valešem.
Pane Valeši, jak vnímáte spolupráci s partnerským městem Poperinge?
Naše spolupráce je rozsáhlá, a i díky ní se upevňuji v přesvědčení, že české pivo je jen jedno. Určitě vím, že do Belgie se nikdy neodstěhuji. Spolupráce s městem Poperinge sahá do padesátých let minulého století. Dodnes je pro mě nepochopitelné, že přežila bolševika, že se nepřerušily pravidelné výměnné pobyty studentů. Spousta lidí, kteří žijí v Žatci, vzpomíná na dny strávené ve vlámském regionu v Západních Flandrech v Belgii. Co se týká spolupráce na odborné úrovni, spolupracujeme s tamním muzeem chmele. Na světe je nás všeho všudy pouhých pět muzeí chmele. Muzea v Žateci to v Poperingu jsou shodou okolností umístěna v bývalých prostorách skladů a balíren chmele. Máme spoustu společného. Historie evropského chmelařství se vyvíjela ruku v ruce se všemi zeměmi. Vždy, když se objevila úspěšná nová technologie, okamžitě ji v dalších státech převzali. Ať už se jednalo o nástup motorové mechanizace, stavbu chmelnicových konstrukcí nebo způsob sušení a skladování chmele.

Žatecký chmel je jen jeden.
Ano, pouze náš jemný aromatický chmel, Žatecký poloraný červeňák obsahuje určité vysoké množství látky β-farnesen, což je chmelová silice. V jiných chmelových odrůdách se v takovém procentním množství nevyskytuje. Z toho důvodu můžeme kdykoliv vypátrat jestli je v daném vzorku piva Žatecký poloraný červeňák. 

Měl jsem možnost absolvovat komentovanou prohlídku expozic vašeho muzea. Velice se mi líbila.
Každý pravověrný Čech, který chápe fakt, že české pivo je naší národní identitou, musí navštívit Chmelařské muzeum v Žatci, aby si rozšířil obzor čím to je, že to naše pivo je tak dobré. Na chuti českého piva se český chmel výrazně podílí, a to zejména Žatecký poloraný červeňák. Přál bych si, aby i člověk, co pivo nemusí, navštívil naše muzeum a seznámil se s tím, jaké dědictví tady v Žatci ochraňujeme.
Připravil Matouš Kainc, Foto - Všudybyl.

www.chmelarskemuzeum.cz
www.poperinge.be

Výsledek obrázku pro chram chmele logoVýsledek obrázku pro poperinge logo



Archiv