Související články
Ochutnejte Česko!
Jak se restaurace nebo cukrárny mohou stát Czech Specials poradí nový web
19. 07. 2022
Míchání nápojů a baristika na nejvyšší úrovni
Účast žáků z Přímky v soutěži ŽATECKÝ CUP 2023.
16. 05. 2023
06. 03. 2025
Vážení členové, partneři a příznivci České barmanské asociace,
úvod výroční zprávy naší asociace tradičně patří komentáři k aktuální situaci, přičemž jeho celkové vyznění se v posledních letech obsahově příliš nemění, a nejinak tomu bude i tentokrát. Bohužel, nebo bohudík? No, spíš bohužel.
Obor pohostinství od covidové pandemie až na výjimečné epizody neopouští těžkosti a obecně negativní nálada. Stesky gastronomů jsou podloženy nezpochybnitelnými daty. Ve všech měsících uplynulého roku zaznamenaly jejich tržby meziroční pokles. Korunu všemu nasadilo povodňové září s poklesem o desítky procent. Uvedený trend se týká všech typů gastronomických podniků s výjimkou kaváren, nejhorší dopad ale současný vývoj má na noční život. Čím dál více lidí si zkrátka odepře večerní posezení ve společnosti, což nejvíce platí o mladší generaci.
Bojem o přízeň hostů ale těžkosti provozovatelů barů, pivnic či restaurací nekončí. Více než dvě třetiny českých podnikatelů vidí jako zásadní překážku pro rozvoj svého byznysu v nastávajícím roce vysoké náklady na pracovní sílu, její nedostatek pak více než 60 procent. Větší polovina podnikatelů je nespokojená se značnou administrativní a regulatorní zátěží. Východisko této reality je nejisté. Někdo ji v roce 2025 ustojí, někdo byznys zredukuje či pozmění jeho koncept směrem k lepší ekonomické a provozní udržitelnosti, někdo úplně skončí.
Mě osobně však neopouští víra v to, že kdo dělá svou práci poctivě, srdcem a ve složitějších časech k tomu přidá nezbytnou porci kreativity, ten se úspěchu nakonec dočká. Tým České barmanské asociace tvrdě pracuje dál. Soustředíme se na součinnost při výchově mladých gastronomických talentů, pořádáme pro ty nadanější z nich soutěže a pro jejich pedagogy a pedagožky vzdělávací semináře, vyvoláváme diskuzi o rozkolu mezi úrovní absolventů a požadavky jejich budoucích zaměstnavatelů. Taktéž se nám podařilo uspořádat další ročník Czech Bartenders League a Czech Flair League nebo reprezentovat na soutěžním pódiu i v zákulisí World Cocktail Championship. Blyštivým úspěchem roku 2024 je vítězství Martina Vogeltanze ve světovém finále soutěže Mattoni Grand Drink.
Milí přátelé, děkuji, že jste s Českou barmanskou asociací na jedné lodi při její misi dlouhodobě kultivovat tuzemskou gastronomii. Přeji vám inspirativní a úspěšný rok 2025.
Aleš Svojanovský, prezident České barmanské asociace
Výroční zpráva České barmanské asociace za rok 2024 v PDF
www.cbanet.cz
www.iba-world.com
Související články
Jak se restaurace nebo cukrárny mohou stát Czech Specials poradí nový web
19. 07. 2022
Účast žáků z Přímky v soutěži ŽATECKÝ CUP 2023.
16. 05. 2023
Nepřehlédněte
Množství domácích a zahraničních turistů v Praze se neustále zvyšuje a ani rok 2017 nebyl výjimkou. Loni Prahu navštívilo celých 7 650 000 osob a počet...
09. 02. 2018