Menu

Osmý ročník Vinobraní u Máchova jezera se vydařil a nepokazila ho ani nepřízeň počasí

04. 09. 2019

Letošní již 8. ročník Vinobraní u Máchova jezera a zábavného odpoledne pro děti nebyl vyjímkou. Návštěvnost a optimistická atmosféra si s předchozími ročníky v ničem nezadala a nepokazily jí ani dešťové přeháňky.



Jaká bude vinařská sezóna
"Letošní úroda hroznů by měla být pěkná. Na vinicích máme zdravé hrozny, což je základní předpoklad, abychom z nich pak udělali špičková moravská vína. Stále však ještě více jak 90% hroznů dozrává na vinici, tak pevně věříme, že nám počasí nadále vydrží. Klidně by se mohlo, zvláště přes noc, i trochu ochladit a hlavně, aby nepřišly vydatnější deště," říká David Šťastný z Chateau Valtice a doplňuje, "Vinobraní, resp. sbírat hrozny jsme začali v našem rodinném vinařství v letošním roce celkem brzy, a to díky teplému počasí na jaře i v létě. Sběr hroznů začal 19. srpna tradičně ranými odrůdami Muškát Moravský a Irsai Oliver. Na Vinobraní u Máchova jezera jsme přivezli čerstvý burčák, který byl z hroznů odrůd Muškát moravský a Modrý Portugal rose."

I letos z Moravy přijela cimbálová muzika Fjertůšek, kterou na pódiu až do večerních hodin střídala místní kapela Vosty Band. Výletní loď Máj vyplula na sedm vyhlídkových okružních plaveb po jezeře, a to zcela zdarma. Mladý tým kuchařů a číšníků hotelu Port připravil výborné občerstvení, které již druhým rokem doplňoval skvělý krůtí catering Krůtí Chef ze Zemědělského obchodního družstva Brniště.

 

U Máchova jezera se vždy baví celá rodina, a tak nesměla chybět oblíbená velká dětská soutěž se štědrou tombolou, divadelní představení pražského studia Damúza "Detektiv Lupa a tajemná věž" a již počtvrté se Vinobraní účastnil také časopis S dětmi v Praze se spřízněným vydavatelstvím Krásné časy. Na jejich stánku (nejen) děti tvořily vlastní linoryty jako památku na nevšední odpoledne na konci prázdnin. A soutěžili i dospělí, pod patronátem Chateau Valtice v tahání koštýřem, kde se letos poprvé absolutním vítězem stala žena.



"Vinobraní u Máchova jezera přikládáme velký význam, připravujeme jej především jako benefici pro naše sousedy z Doks a Starých splavů. Během několika let ale tato lokální akce přerostla svůj region a jezdí k nám lidé skoro z celého Česka. Vůbec poprvé nám letos dosti pršelo, ale mokré odpoledne příliš hostů neodradilo. Velká většina vydržela, a to nám udělalo opravdu radost. Věřím, že snad všichni odcházeli spokojení, a to je pro nás velké zadostiučinění," řekl na závěr Vladimír Bureš, ředitel hotelu Port.
Připravil Ilja Šedivý, Foto - Hotel Port.

Více fotografií z letošního Vinobraní u Máchova jezera a zábavného odpoledne pro děti naleznete na Google iDrive.

www.hotelport.cz

VÁŠ PŘÍSTAV HOTEL PORT …

 

 

 



Archiv