Související články
Z čeho uplést pomlázku a čím ochutit jarní nádivku
Kurátor dřevin mírného pásma Botanické zahrady hl. m. Prahy Tomáš Vencálek připravil několik tipů.
07. 04. 2020
06. 03. 2025
Vážení členové, partneři a příznivci České barmanské asociace,
úvod výroční zprávy naší asociace tradičně patří komentáři k aktuální situaci, přičemž jeho celkové vyznění se v posledních letech obsahově příliš nemění, a nejinak tomu bude i tentokrát. Bohužel, nebo bohudík? No, spíš bohužel.
Obor pohostinství od covidové pandemie až na výjimečné epizody neopouští těžkosti a obecně negativní nálada. Stesky gastronomů jsou podloženy nezpochybnitelnými daty. Ve všech měsících uplynulého roku zaznamenaly jejich tržby meziroční pokles. Korunu všemu nasadilo povodňové září s poklesem o desítky procent. Uvedený trend se týká všech typů gastronomických podniků s výjimkou kaváren, nejhorší dopad ale současný vývoj má na noční život. Čím dál více lidí si zkrátka odepře večerní posezení ve společnosti, což nejvíce platí o mladší generaci.
Bojem o přízeň hostů ale těžkosti provozovatelů barů, pivnic či restaurací nekončí. Více než dvě třetiny českých podnikatelů vidí jako zásadní překážku pro rozvoj svého byznysu v nastávajícím roce vysoké náklady na pracovní sílu, její nedostatek pak více než 60 procent. Větší polovina podnikatelů je nespokojená se značnou administrativní a regulatorní zátěží. Východisko této reality je nejisté. Někdo ji v roce 2025 ustojí, někdo byznys zredukuje či pozmění jeho koncept směrem k lepší ekonomické a provozní udržitelnosti, někdo úplně skončí.
Mě osobně však neopouští víra v to, že kdo dělá svou práci poctivě, srdcem a ve složitějších časech k tomu přidá nezbytnou porci kreativity, ten se úspěchu nakonec dočká. Tým České barmanské asociace tvrdě pracuje dál. Soustředíme se na součinnost při výchově mladých gastronomických talentů, pořádáme pro ty nadanější z nich soutěže a pro jejich pedagogy a pedagožky vzdělávací semináře, vyvoláváme diskuzi o rozkolu mezi úrovní absolventů a požadavky jejich budoucích zaměstnavatelů. Taktéž se nám podařilo uspořádat další ročník Czech Bartenders League a Czech Flair League nebo reprezentovat na soutěžním pódiu i v zákulisí World Cocktail Championship. Blyštivým úspěchem roku 2024 je vítězství Martina Vogeltanze ve světovém finále soutěže Mattoni Grand Drink.
Milí přátelé, děkuji, že jste s Českou barmanskou asociací na jedné lodi při její misi dlouhodobě kultivovat tuzemskou gastronomii. Přeji vám inspirativní a úspěšný rok 2025.
Aleš Svojanovský, prezident České barmanské asociace
Výroční zpráva České barmanské asociace za rok 2024 v PDF
www.cbanet.cz
www.iba-world.com

Související články
Kurátor dřevin mírného pásma Botanické zahrady hl. m. Prahy Tomáš Vencálek připravil několik tipů.
07. 04. 2020
Nepřehlédněte
Od majestátních hradů po noblesní zámky. Střední Čechy představují novou mapu.
03. 12. 2024
Pojďte s námi putovat po Hřebenovce na masiv Králického Sněžníku, na třetí nejvyšší pohoří v Česku. Krásné výhledy do okolí lze čekat. Slona by na vrcholu...
03. 10. 2020