Menu

Veselým Kopcem zazní klapot vodního mlýna

16. 06. 2022

Dvoudenní program s názvem „Mlynáři a sekerníci“ je připraven na poslední červnový víkend (25. - 26. června) v areálu Veselého Kopce. Návštěvníci budou moci opět vidět v chodu veselokopecký vodní obilný mlýn, který bude po opravě slavnostně spuštěn v sobotu 25. června od 10 hodin.

„Po oba dva dny návštěvníkům představíme, co vše obnášela a jak namáhavá byla práce sekernických a mlynářských mistrů. Představena bude i již téměř zapomenutá technika křesání mlýnských kamenů. V provozu bude i mlýnice, kde kromě mletí obilí bude probíhat experimentální loupání krup a vaření povidel. Spuštěna bude i vodní olejna, v níž se lisoval olej ze lněného semínka, a i horizontální pila jednuška. Návštěvníci si budou moci i část technologií sami vyzkoušet.

Přímo na místě uvidí i soudobého sekerníka při výrobě nového vodního kola,“ zve návštěvníky Magda Křivanová, ředitelka Muzea v přírodě Vysočina.

Ukázky budou doprovázeny odborným komentářem PhDr. Radima Urbánka a PhDr. Magdy Křivanové za účasti sekerníka Františka Mikyšky a specialisty na větrné mlýny Ing. Jana Doubka.

Areál muzea je otevřen denně, mimo pondělí, od 9.00 do 17.00.
Připravila Petra Valíčková.

www.nmvp.cz/vysocina



Archiv